Farkasházy Tivadar a Törzsasztalban

2003.02.18. 22:59
Szerda délben (pontosan 12 órától) a Farkasházy Tivadar lesz Törzsasztal vendége. A Hócipő szatirikus kéthetilap volt főszerkesztője (majd szerkesztője), a Rádiókabaré volt főszerkesztője (majd szerkesztője) az RTL Klub Heti Hetesének alapembereként lett igazi médiasztárrá. Talán meglepetésként érte, hogy Kolosi Péter programigazgató közelmúltbeli nyilatkozatában kifelejtette nevét a műsor alapemberei közül, és elterjedt az is, hogy a tévé vezetése ritkítaná szerepléseit. Itten lehet kérdezni!
"Hát hogy engem valahová sorolnak, és ezt őszintén nem értem. Én a huszonötödik szilveszteri kabarémat csinálom a rádióban, én humorista vagyok, és nem politikus" - nyilatkozta Farkasházy 1999 decemberében Friderikusz Sándor műsorában.

Úgy tűnik, az ismert humorista igen gyakran kerül politikai vagy legalábbis politikai színezetű médiaküzdelmek környékére: az MDF-kormány idején kirúgta a rádióból a politikai rendcsinálást feladatának tartó vezetés (Farkasházy a kormányzat bukásáig tartó országos turnéval, elsöprő sikerű "Tavaszi hadjárattal" válaszolt), a '94-es választások után természetesen visszakerülhetett a Rádiókabaré főszerkesztői posztjára, 1998 és 2002 között elsősorban az RTL Klub Heti Hetes című műsorában elhangzott poénjait kifogásolták magas körökből; a Magyar Rádióból ugyan nem távolították, de legalábbis tűz alatt tartotta a rádió kormánybarát vezetése, kabaréfőszerkesztőségét végül föladta a "tőle jobbra álló" régi kolléga, Sinkó Péter javára.

A 2002-es választások idején újabb viharok következtek: kideült, hogy az ismert humorista szerepet vállalt Medgyessy Péter kampányában. Megszakította a szakmai és baráti kapcsolatot Farkasházyval fölfedezettje, kabaré- és Hócipő-beli kollégája, Fábry Sándor. Merészebb jobboldali publicisták pedig egyenesen a Heti Hetest okolták a Fidesz választási vereségéért. Gyakran emlegetik a Farkasházy-féle szárszói találkozókat, mint a baloldali-liberális értelmiség politikai gadenpartiját.

Az RTL Klub immár 150. adásához közeledő, minden várakozást felülmúló népszerűséget szerzett vicces beszélgetős műsoráról számtalanszor elterjedt, hogy "politikai nyomásra" megszünik. Ezek a híresztelések azonban rendre kacsának bizonyultak, és ha a műsor ma már messze is van az egykor csúcsot jelentő közel hárommilliós nézettségtől, még így is több mint másfélmillióan nézik hétről hétre, ami a műsorszerkezet egyik oszlopává teszi az 1999 óta működő, annak idején legföljebb egyévnyi időtartalmra tervezett Heti Hetest.

A legutóbbi Heti Hetes-pletyka a múlt héten terjedt el: eszerint az RTL vezetése szeretné háttérbe szorítani Farkasházyt, és politikailag kiegyensúlyozni a műsort, esetleg olyan vendégek meghívásával, akik a jobboldal mellett exponálták magukat valamilyen módon. Erre utalhatott az is, hogy Kolosi Péter programigazgató a Blikknek nyilatkozva "kifelejtette" Farkasházyt a Heti Hetes alapemberei közül.