Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

A Gang marad, a többi versenyző egyesül

2004.06.16. 11:40
Senki nem nyert a közszolgálati csatorna új kulturális magazinjára kiírt pályázaton, mégis a Rakott, a Konyak, a Kultóra és a Gang készítői is további lehetőséget kaptak a közszolgálati csatornánál. A Gangból kulturális vitaműsor lesz, a másik három magazin a Rakott produkció gondozásában egyesül.
Jelen formájában a fő kulturális műsorrá válás lehetőségéért versengő négy produkció egyike sem nyerte el a Magyar Televízió (MTV) illetékes igazgatóságának tetszését teljes mértékben - közölte az MTV sajtóreferense. A kulturális igazgatóság véleménye az, hogy "érdekes, izgalmas, eredeti alkotás" a Rakott, a Konyak, a Kultóra és a Gang is, de egyik sem testesíti meg önmagában a 21. század közszolgálati televíziójának kulturális magazinját.

Az MTV kulturális igazgatósága ezért azt javasolja, a Gang-ot, amely a testület szerint a pályázati feltételeket nem teljesíti, kulturális vitaműsorként tartsa meg és sugározza a közszolgálati csatorna intézmény este nyolc óra utáni időpontban. "Emellett a másik három produkció összefogásával, az értékek ötvözésével, minőségileg a Rakott-nál jobb műsort lehetne létrehozni" - nyilatkozta Csorba Mária, az MTV sajtóreferense.

Az elképzelés szerint az új, állandó műsor a Rakott produkció gondozásában, a Rakott, valamint a Kultóra szerkesztőinek együttműködésével, a Konyak rendezőjének meghívásával, valamint egy vagy több új műsorvezető közreműködésével készülhetne. "A műsort a Magyar Televízió hetente, 20 óra utáni időpontban sugározhatná" - mondta Csorba Mária.

Baló György kulturális igazgató március közepén számolt be arról, az MTV tavaszi műsorstruktúrájában 12 héten át négy új "műsorterv" verseng azért, hogy ősztől biztos helye legyen ebben a sávban.

Néhány héttel később Rudi Zoltán, az intézmény elnöke azt nyilatkozta, hogy más területekre is kiterjeszti a műsorok versenyeztetését annak alapján, hogy melyik hozza a legmagasabb nézettséget. "Az aktuális műsorok területén nem lehet ezt a módszert alkalmazni, ott a hosszú évek alatt megszerzett szaktudást és tapasztalatot kell kamatoztatni, ezért is nevezzük a televíziózás nehéziparának" - mondta akkor Rudi Zoltán.

Az MTV vezetője szerint a szórakoztató, a kulturális, a közművelődési, tudományos és a fikciós terület alkalmas e megoldásra. "Ezekben a műfajokban jó a verseny" - mondta korábban Rudi, aki azt reméli, hogy külső és belső műhelyek is pályáznak majd ezekért a műsorpercekért.