Nehéz évre számít az RTL-csoport tulajdonosa

2009.03.24. 15:12 Módosítva: 2009.03.24. 16:18
A Bertelsmann adózott eredménye már tavaly is 30 százalékkal csökkent, idén még nagyobb esésre számítanak. A csoport bevételei mindössze fél százalékkal esett, de idén az üzemi eredményekben is csökkenést vár a cég vezetése.

Egyre jobban érzi a válságot Európa legnagyobb médiacsoportja, a német Bertelsmann. A cégé többek között az egész RTL-csoport, a Random House könyvkiadó és csak tavaly októberben adta el fennmaradó ötven százalékos részesedését a világ egyik legnagyobb kiadójában, a Sony BMG-ben.

A Bertelsmann nyereségének tavalyi csökkenése után az idén is visszaesésre számít, főként a hirdetési piac gyengélkedése miatt.

A társaság keddi beszámolója szerint tavaly az adózott eredmény 30 százalékkal csökkent - 270 millió euróra az egy évvel korábbi 405 millióról - elsősorban amiatt, hogy eladta egy észak-amerikai könyvérdekeltségét, és kiszállt a Sony BMG lemezkiadóból. Az üzemi eredmény 8,7 százalékkal 1,6 milliárd euróra mérséklődött az egy évvel korábbi 1,72 milliárdról. Bevétele mindössze fél százalékkal esett, 16,12 milliárd euróra 16,2 milliárdról. A társaság közleménye szerint szépen gyarapította a bevételeket az RTL csoport, amely 5,77 milliárd euróval járult hozzá a tavalyi forgalomhoz.

Az idén az árbevételben és az üzemi eredményben is visszaesést vár a cég, részleteket azonban nem közöltek. Eközben a vállalat vezérigazgatója jelezte, hogy az igazgatóság az idén lemond jövedelmének feléről, mert mint fogalmazott" válság idején szeretnének példát mutatni".