A CNN-től pártolt el a legtöbb néző

2009.03.28. 20:12
A tiszta hírek helyett egyéni, szórakoztató formában kíváncsiak inkább a napi eseményekre az amerikaiak a márciusi nézettségi adatok alapján. A CNN-t a Fox és az MSNBC is megelőzi, amire a csatorna megalakulása óta nem volt példa. A valódi újságírói munka egyre nehezebb a csatorna egyik volt vezető munkatársa szerint.

Valószínűleg a harmadik helyen zárja a főműsoridős nézettségi versenyt márciusban a CNN, írja az AP. Erre azóta nem volt példa, hogy a csatorna harminc évvel ezelőtt megalakult, és elsőként adott a nap huszonnégy órájában híreket.

Az első helyen a Fox hírcsatornája, a másodikon az MSNBC áll. Az elnökválasztási kampány legerősebb napjai óta a CNN-től pártolt el a legtöbb néző, ami azt bizonyítja, hogy a másik két csatorna szubjektív tálalású híreihez jobban kötődik a közönség.

A Fox és az MSNBC megugrott

A Fox toronymagasan vezet a másik két csatorna előtt: eddig átlagosan 2,73 millióan nézték főműsoridőben márciusban, az MSNBC-t 1,16 millióan, a CNN-t 1,14 millióan. A CNN nézettsége a tavaly márciusihoz képest csak egy százalékkal nőtt, míg a Foxé harminc százalékkal ugrott meg, az MSNBC-é huszonnégy százalékkal.

„Ez nem jelent semmit. Egyre jobban látszik viszont, hogy a versenytársainkkal szemben mi váltunk az igazi hírcsatornává" - nyilatkozta az amerikai CNN elnöke, Jonathan Klein. Ha nemcsak a főműsoridőt, hanem az egész napos nézettséget vesszük, akkor a CNN viszont megveri az MSNBC-t, állítja Klein. Szerinte 2009 első három hónapjában a csatorna az eddigi legjobb eredményét érte el 2003 óta, amikor az iraki hábború elkezdődött.

Pofon a valódi újságírásnak

„Ez komoly probléma" - kommentálta a nézettség változását a CNN washingtoni irodájának egyik volt vezetője, Frank Sesno, aki most a George Washington Egyetem professzora. Szerinte a valódi hírek értékét csökkenti, ha az embereket jobban érdeklik azok az információk, amiket egy ideológiai szűrőn keresztül, szórakoztató formában kapnak. „Egyre nehezebb valódi újságírói munkát végezni a tévében" - mondta.

„Ha más, úgynevezett hírcsatornák feladják az újságírást, akkor mi boldogan kitöltjük a keletkező űrt" - jegyezte meg Klein.