Lenke
17 °C
29 °C
Advertisement

Vásárolj 4db Somersby-t, töltsd fel az AP kódját és nyerj!

Öt Pulitzert nyert a New York Times

2009.04.21. 11:30 Módosítva: 2009-04-21 12:47:43
A magyar származású Joseph Pulitzerről elnevezett díjon idén a New York Times kaszált, de díjazták a Wahington Postot, és a Las Vegas Sunt is. Idén hírportálokra, sőt blogokra is lehett volna szavazni, de végül senki nem nyert a kategóriában.

A New York Times című napilap idén öt kategóriában nyerte el a Pulitzer-díjat; az amerikai újságírás legrangosabb elismerésének kitüntetettjeit hétfőn jelentették be New Yorkban.

A liberális újság lett a legjobb a gyorshír (breaking news), az oknyomozó újságírás és a nemzetközi híradás, és ugyancsak elsőséget szerzett kritika, valamint fotóriport kategóriában. A legjobb kommentárírónak a Washington Post egy munkatársa bizonyult.

A magyar származású Joseph Pulitzer újságíró és kiadó nevét őrző díjat 93. alkalommal ítélték oda. Első ízben pályázhattak csak interneten publikáló kiadványok, de egyikük sem kapta meg a rangos elismerést.

A díjakat az amerikai írott sajtó egyik leglehangolóbb éve után ítélték oda; a csökkenő reklámbevételek, a nehéz gazdasági helyzet és az internet folytatódó térhódítása miatt a lapok 2008-ban nagy leépítésekre kényszerültek, több kiadvány csődbe ment.

A New York Times a gyorshír Pulitzer-díját azzal érdemelte ki, hogy elsőként számolt be Eliot Spitzer call girl-botrányáról, amely a New York-i kormányzó lemondásához vezetett; a nemzetközi tudósítás kategóriában az afganisztáni és pakisztáni háborús, illetve belpolitikai helyzetről szóló beszámolókat tartották a legszínvonalasabbnak. Damon Winter Barack Obama kampányáról szóló fotósorozatával nyert.

A Columbia Egyetem által egy 19 tagú szakértői testület javaslatára odaítélt díjak 10 ezer dolláros pénzjutalommal járnak, kivéve a közszolgálatért kategóriában, ahol a győztes aranyérmet kap.

Ez utóbbi elismerést a Las Vegas Sun című lap kapta azokért a cikkekért, amelyek feltárták, milyen sok a haláleset a kaszinóiról és szállodáiról híres útszakasz, a Las Vegas Strip térségében dolgozó építőmunkások körében.

A floridai St Petersberg Times című újság kapta a hazai híradás Pulitzer-díját az internetes PolitiFact.com projektért, amely a politikai szereplők állításainak igazságtartalmát vizsgálja.

Nem csak újságírás

A Pulitzert több művészeti és egy zenei kategóriában is odaítélték. Dráma kategóriában Lynn Nottage szívtépő színműve (Ruined) nyert, amely a polgárháborút túlélő kongói nők sorsáról szól; a zenei elismerést Steve Reich kapta meg Double Sextet című darabjáért. Az összesen 21 kategóriában odaítélt Pulitzer-díjat csak újságok és hírügynökségek, illetve azok tollforgatói kaphatják meg; televíziók nem versenyezhetnek érte.

Az először 1917-ben kiosztott Pulitzer-díj történetében a legtöbb elismeréssel, 101-gyel a New York Times büszkélkedhet. Egyszerre öt elismerésnél többel csak két kiadványt jutalmaztak: 2002-ben a Times hét, tavaly pedig a Washington Post hat díjat kapott.