Az HBO-ra és a TV2-re érkezik az Elit alakulat folytatása

2009.06.22. 17:58 Módosítva: 2009.06.26. 17:06
Steven Spielberg és Tom Hanks 2001-ben forgatta le az európai hadszíntér csatáiról szóló Elit alakulat című minisorozatot, és csak most, nyolc évvel később készültek el a kvázi folytatással, ami az amerikai erők csendes-óceáni bevetéseivel foglalkozik majd, és állítólag 250 millió dollárból készül el. A tízrészes sorozat bemutatója 2010-ben várható, náluk először az HBO műsorán lesz látható.

A nagyszabású vállalkozás első lépéseként Hanks és Spielberg megszerezte Robert Leckie Hemet for My Pillow és Eugene B. Sledge With the Old Breed című regényének filmjogait, majd felkérték a két írót, akik saját II. világháborús élményeik alapján írták meg a két könyvet, hogy két másik forgatókönyvíró, George Pelecanos (Drót) és Bruce McKenna (Elit alakulat) társaságában adaptálják tévére a regényeket. A minisorozat az Egyesült Államok haditengerészetének 1. hadosztályát követi a japánok elleni harcokban, a híres csaták és hadműveletek közül láthatjuk majd a guadalcanali és az okinawai ütközetet, illetve az Ivo Dzsima-i csatát is.

Picture 1.png

A forgatást 2007-ben kezdték el Ausztráliában, és tavaly májusban fejezték be, most az utómunkálatok folynak. Az Elit alakulatban tapasztalt, tévében addig nem nagyon látott minőségű számítógépes trükköket fognak alkalmazni, illetve azok nagytestvéreit, hiszen 2001 óta a számítástechnika és ezzel együtt a különleges effektek is nagyságrendeket fejlődtek. Az ausztráliai forgatásnak a helyiek kifejezetten örültek, hiszen becslések szerint négyezer új munkahelyet teremtett, és száznyolcvanmillió ausztrál dolláros (kb. harmincmilliárd forintos) bevételt hozott az országak.

A filmsorozat teljes költségvetését kétszázötvenmillió dollárra becsülik (ötvenmilliárd forint), ami kétszer annyi, mint az Elit alakulat büdzséje volt. A pénz nagy részét a rengeteg helyszíni felvétel, az aprólékos díszletek és élethű járművek, valamint a számítógépes trükkök emésztik fel, hiszen az Elit alakulathoz hasonlóan a The Pacific címre hallgató kvázi folytatás sem alkalmaz A listás sztárokat. A főbb szerepekben olyan kevésbé ismert színészek kapnak kiugrási lehetőséget, mint Joseph Mazello (Jurrasic Park) vagy James Badge Dale (24), a legismertebb szereplőnek Willliam Sadler (Halálsoron) tűnik. Kisebb epizódszerepben a Rejtély című sorozat főszereplője, az ausztrál Anna Torv is feltűnik majd.

A sorozat bemutatójára 2010 márciusáig kell várni, ekkor tűzi műsorára az amerikai HBO, ami nálunk is elsőként vetíti majd a nagyszabású kalandot. Mivel a ProSiebenSat.1 Group szerezte meg a szabadon fogahtó adókra vonatkozó vetítési jogokat Európa bizonyos országait illetően, nálunk a TV2 fogja vetíteni a tízrészes, hatszáz perces minisorozatot, de csak 2011 után.