A BBC vezetője a brit kormányt támadja

2009.06.25. 13:15
Évi 42 milliárd forinttól eshet el a BBC, ha a kormány rábólint, hogy ezt a pénzt inkább regionális hírműsorok kapják. Mark Thompson, a BBC vezetője egy rádióműsorban támadta az elképzelést.

Mark Thompson keményen ellenzi, hogy a közszolgálati televízió támogatásának egy részét más, kereskedelmi hírcsatornákhoz csoportosítsák át, írja a Variety. A BBC főnöke azután nyilatkozott erről, hogy múlt héten nyilvánosságra került a kormány új tervezete. Eszerint 2013-tól a lakosság által fizetett tévédíjak 3,5 százalékát, azaz évi 131 millió fontot (42 milliárd forintot) inkább helyi hírműsorokra és gyerekprogramokra költenék. Eddig a teljes befolyt összeget a BBC kapta, aminek az éves költségvetése négymilliárd font (1,3 billió forint).

A függetlenséget veszélyezteti

„Ezt azért tartom elfogadhatatlannak, mert veszélyezteti a BBC függetlenségét és azt, hogy a híreink valóban eljussanak a közönséghez - mondta Thompson a BBC-s Radio 4 adásában, és hozzátette. - Amikor az Ofcom (a brit ORTT) egy közszolgálati műsorra akart adni százmillió dollárt, akkor is a tévédíjakhoz akartak hozzányúlni, később a Channel 4-nek akartak belőle adni, most meg azzal jönnek, hogy a helyi hírcsatornákhoz van szükség pénzre."

Közben a jelentés kidolgozói azt is el szeretnék érni, hogy a digitális átállásból kiszorult családok megsegítésére félretett 203 millió fontot (65 milliárd forintot) angliai, skóciai és wales-i hírcsatornák beindítására költsék.

A kormány tovább tárgyalna

„Csalódtunk Mark Thompson reakciójában, de bízunk benne, hogy a tárgyalásokban konstruktívan részt vesz – mondta el a kulturális minisztérium szóvivője. - A közönség nagyra értékeli a regionális híreket, és a BBC-t is felkértük, hogy segítsenek kitalálni, honnan teremthetnénk elő erre a pénzt. A tévédíjak felhasználása a legjobb az eddigi javaslatok közül, de más elképzelésekre is nyitottak vagyunk. "