A Csillagok háborúját támadja az ORTT

2009.07.24. 14:41
A médiatestület vizsgálatot rendelt el, mivel szerintük túl erőszakos és öncélúan agresszív a rajzfilm, ezért 16 évem aluliak nem is nézhetnék meg.

Vizsgálatot indított az ORTT az RTL Klubon sugárzott Csillagok háborúja rajzfilmsorozat kapcsán, miután felmerült, hogy a május 9-én délelőtt tízkor sugárzott epizód nem kisgyerekeknek való, sőt a hatóság előzetes véleménye szerint 16 éven aluliak nem is nézhetnék meg.

Az ORTT szerint a „korhatár-besorolás szempontjából kritikus motívumnak minősül, hogy epizód első felében mindvégig domináns az intezifikált erőszaktartalom és a katasztrófahelyzet hatására elhatalmasodó félelem. A vizsgálatról szóló határozat szerint a május 9-ei epizód a sorozat többi részénél is erőszakosabb volt, ráadásul mindez öncélú volt, és teljesen háttérbe szorul a történet, például „kevéssé jelennek meg a hadműveletek hátterében lévő motívumok és döntési folyamatok".

Az ORTT többek közt erőszakossága miatt kifogásolta azt a jelenetet amelyben Anakin és padawanja az Aida hajóját megtámadó szuperdroidok ellen küzd, vagy azt, amikor az űrhajót vezérlő klónpilótát egy sugárnyaláb megöli. Emellett a testület levele szerint aggályos, hogy „többször mutatnak égő és darabjaira hulló űrhajókat, illetve antropomorfizált lényeket".

A vizsgálat még tart, várhatóan döntést csak ősszel hoz majd az ORTT az esetleges törvénysértésről.

Klónok háborúja

A Csillagok háborúja alapján készült Klónháborúk című sorozatot 2003-ban a Dexter laboratóriumát és a Szamuráj Jacket is jegyző Genndy Tartakovsky készítette, és először a Cartoon Networkön ment évekkel ezelőtt. A Clone Wars a Csillagok háborúja második része, vagyis a Klónok támadása és a harmadik rész, azaz a Sithek bosszúja közti eseményeket meséli el, pontosan azt a történetet, amit a nemsokára mozikba kerülő harmadik rész elején az űrben kúszó szövegből tudhatunk majd meg.

A sorozat első két szériája tíz-tíz rövid, öt perces epizódból állt, a harmadik széria már csak öt részes, de azok egyenként tizenkét percesek, és egyetlen összefüggő kalandot mesélnek el, így a rajzfilmben többek közt láthatjuk Anakin Skywalker és Obi-Wan Kenobi barátságának kibontakozását és azt, ahogy a droidsereg elfoglalja a Köztársaság fővárosát, és foglyul ejti a Galaktikus Szenátus vezetőjét.

A 2008-as sorozat, amit az ORTT most megtámadott szintén a Cartoon Networknek készült, és a kóln háborúja történetét folytatja, de már nem Tartakovsky jegyzi, és a rajzfilm stílusa is más: a 22 perces epizódok alapvetően három dimenziós, számítógépes grafikával próbálnak hódítani.