Oliver Stone Amerika titkairól készít sorozatot

2009.08.19. 11:08
Tízrészes dokumentumfilmet forgat Oliver Stone Amerika elmúlt hat évtizedének titkos történelméről.

A narrátor maga a rendező lesz, az egyes részek pedig olyan elhallgatott részleteket tárnak fel az Egyesült Államok történelméből, amelyek korukban nem kerültek nyilvánosságra, mégis döntő hatással voltak az ország sorsának alakulására - adta hírül kedden a The Hollywood Reporter online kiadványa.

Stone többek között bemutatja, mi vette rá Harry Truman elnököt, hogy kiadja a parancsot az atombombák ledobására Japánban. Utánajár, hogy mi okozta a hidegháborút, új tényeket ismertet és számvetést készít a Kennedy- kormányzattal, a vietnami háborúval és Amerika nyolcvanas években megváltozott szerepével kapcsolatban.

A rendező közleményében kifejtette, hogy eddigi filmes pályafutása egyik legfontosabb munkájának tartja a sorozatot, amelyet gyerekeinek és a következő generációnak szán "azzal a reménnyel, hogy hatással lehet gondolkodásunkra".

"Nagyon örülünk, hogy Oliver Stone a Showtime tévécsatornát választotta az amerikai történelem ismeretlen pillanatait felidéző provokatív szériájának bemutatására" - jelentette ki Robert Greenblatt programigazgató. A Secret History of America (Amerika titkos történelme) című dokumentumfilm-sorozat bemutatását 2010-re tervezi a csatorna.

Az Oscar-díjas Stone számos történelmi drámát rendezett (A szakasz, Született július 4-én, JFK - A nyitott dosszié, Nixon), jelenleg a Tőzsdecápák második részén dolgozik.