Gerzson
-3 °C
2 °C

Madonna mondását elemzi a román sajtó

2009.08.28. 13:47
Madonna a színpad reflektorfényében úszva nem sokat láthatott a romániai valóságból, amikor a romákkal szembeni diszkrimináció ellen emelte fel szavát bukaresti koncertjén, írták a pénteki román lapok, csupán a romániai magyar sajtó ostorozta a román közönséget, amiért kifütyülték a popsztárt e megnyilvánulása miatt.

Az amerikai énekesnő bukaresti koncertjén szentelt néhány percet a roma kérdésnek. "A diszkrimináció számos megnyilvánulása tapasztalható Kelet-Európában. Ez elszomorít, mert nem hiszek abban, hogy bárkit is megkülönböztetésben kellene részesíteni. Mi abban hiszünk, hogy minden ember számára biztosítani kell a szabadságot és az egyenlőséget. A cigányokat, a homoszexuálisokat és mindenkit, aki más, mint mi, egyenrangúnak kell tekintenünk és tisztelnünk kell. OK?" - mondta Madonna, de a közönség kifütyülte.

Az országos napilapok vagy csak tényszerűen számoltak be erről a közjátékról, vagy megértően viszonyultak a közönség reakciójához. A Ziua például azt írja: Madonna csak annyit tud Romániáról, amennyit marketinges tanácsadói vagy a helyi szervezők súgtak meg neki. A lap arról is ír, hogy az "annyira diszkriminált" cigányok teleköpködték tökmaggal a környéket, feketén árusították a belépőket, és a csendőrök közömbös tekintete előtt kínálták bóvli kínai áruikat.

Hasonlóképpen látja az előbbi lapnál kevésbé tekintélyes Gardianul: "az énekesnő arra buzdított, hogy saját testvéreinkként szeressük őket (a cigányokat)". A lap szerint Madonna nem látta a messzebb kószáló romákat, akik a füvön árgus szemmel lesték a jómódú asszonyok táskáit, vagy feketén adtak el jó pénzért jegyeket a balekoknak. A popsztár nyilván nem látta azokat a szipózókat sem, akik a kijáratnál zaklatták a rajongókat, mert akkor bizonyára "örökbe fogadott" volna közülük valakit, olvasható az újságban.

Az egyik legkomolyabb napilapnak számító Adevarul megszólaltatta Madalin Voicu szociáldemokrata (roma) parlamenti képviselőt, aki nem tagadta: számított a közönség e reagálására, csak arra nem, hogy az ilyen vehemens lesz. "Egy ilyen reakció arról tanúskodik, hogy a románok sajnos megrekedtek a primitív népek szintjén" - húzta alá a politikus, aki úgy vélekedett, hogy bármely más országban megtapsolták volna az énekesnőt ugyanezért a felhívásáért.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) vezércikkében megállapította, hogy Madonna egész pontosan arról beszélt a román fővárosban, amit azóta hall, hogy a múlt héten gépe magyar földön landolt - vagyis hogy a kelet-európai cigányokat diszkriminálják. A szerző utalást tesz egy felmérésre, amelyből kiderül, hogy a romákkal kapcsolatos ellenérzéseit a román lakosság több mint fele elismeri.

"A megoldásokat a kisközösségek szintjére leereszkedve kellene keresni, ehhez pedig nem Madonna intőjére van szükség - mutatott rá a vezércikk írója. - A díva most bedobott egy jól hangzó mondatfüzért, azzal megy a több millió dolláros hasznot hozó következő tömegdemonstrációra. Mi maradunk, a romák maradnak, a mentalitásunk marad".