5000 eurós díjat nyert a magyar újságíró

2009.10.15. 13:45
Az Európai Parlament újságírói díját az internetes kategóriában Szlankó Bálint nyerte az Origónak írt cikkével, amely az uniós lobbizás körüli téveszméket oszlatja el.

Szlankó Bálint személyében magyar újságíró is elnyerte az Európai Parlament idei újságíródíját. Szlankó az internetes kategóriában győzött, az Origo.hu portálon megjelent, "Agyra gyúrnak a brüsszeli ravaszok" című írásával.

Az EP másodszor osztotta ki az újságíródíjat azoknak, akik a zsűri értékelése szerint jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a közvélemény jobban megismerje az Európai Unió tevékenységét és döntéseit.

Az ötezer euróval járó kitüntetésért 266 európai újságíró indult, közülük először a nemzeti zsűrik választották ki a kategóriánként legfeljebb egy-egy továbbjutót. Ezt követően egy hat újságíróból és három EP-képviselőből álló európai zsűri döntött arról, hogy a nemzeti győztesek közül kik kapják az Európai Parlament elismerését.

A méltatás szerint Szlankó - aki 2002 és 2007 között a BruxInfo hírportál brüsszeli tudósítója volt, több éven át az Indexen is publikált, jelenleg pedig Londonban az Economist szerkesztőségének európai rovatánál dolgozik - díjnyertes írásában érdekes, egyedi, közérthető módon mutatja be az európai intézményeknél folytatott lobbitevékenységet.

A magyar zsűri Szlankó Bálinté mellett két további újságíró jelentkezését továbbította Brüsszelbe. Pócs Balázs a Népszabadságban megjelent, "Mit kap karácsonyra az EU?" című cikkével nyerte a nemzeti versenyt a nyomtatott sajtó kategóriában. Pozsonyi Péter a Magyar Televízióban bemutatott, "Határút épül" című anyagával lett a legjobb magyar a televíziós kategóriában.