Kormánytag perelné a BBC-t a fajgyűlölő politikus miatt

2009.10.19. 13:00
Jogi fellépéssel fenyegette meg a BBC-t a brit kormány egyik magas rangú tagja abban az esetben, ha a közszolgálati médiatársaság nem mond le a legnagyobb brit szélsőjobboldali párt vezetőjének tervezett szerepeltetéséről.

A BBC Question Time (A kérdések ideje) című politikai vitaműsorának csütörtökön jelentkező következő adásába hívta meg Nick Griffint, a brit bal- és jobboldal fő pártjai által egyaránt fajgyűlölő politikával vádolt Brit Nemzeti Párt (BNP) elnökét és európai parlamenti képviselőjét, aki ellen már több bírósági eljárás is folyt faji gyűlöletkeltés vádjával.

A BBC azzal indokolja Griffin meghívását, hogy mivel a BNP mandátumokat szerzett a júniusi európai parlamenti választásokon, a párt demonstrálta, hogy "országos szintű választói támogatottsággal bír", és a társaság számára kötelező a pártatlanság a választási bizottság által bejegyezett, törvényesen működő összes politikai erővel szemben.

Peter Hain, a kormányzó Munkáspárt veteránja, a walesi ügyek minisztere azonban a BBC vezetéséhez intézett, hétfőn ismertetett levelében éppen a BNP törvényes voltát kérdőjelezte meg, mondván: a párt ellen bírósági eljárás folyik a tagfelvételi szabályok kirekesztő jellege miatt.

A BNP ellen a brit Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság nyújtott be keresetet, arra hivatkozva, hogy a párt alapszabálya törvénybe ütköző módon etnikai alapon korlátozza a tagfelvételt, előírva, hogy csak "bennszülött kaukázusi típusú" jelentkezők vehetők fel.

Griffin - aki többször megfordult Budapesten is, legutóbb a Jobbik tavaly október 23-ai nagygyűlésén - a minap közölte: javasolni fogja a vezetésnek a pártalkotmány megváltoztatását.

Hain azonban a BBC elnökének, Mark Thompsonnak írt levelében annak a véleményének adott hangot, hogy e bejelentéssel a BNP saját magát minősítette törvényellenesen működő politikai pártnak, vagyis nem tartható a BBC azon álláspontja, hogy a BNP-t más, demokratikus módon megválasztott pártokkal azonos elbánásban kell részesíteni.

A Munkáspárt balszárnyához tartozó, korábban apartheid-ellenes kampányaival hírnevet szerző politikus közölte Thompsonnal, hogy ha a BBC nem vizsgálja felül a Griffin meghívásáról hozott döntését, az a jogi eljárás megindításának "nagyon komoly kockázatával" járna.

Hain szerint a BNP vezetőjének szerepeltetése a társaság legnézettebb politikai műsorában "méltánytalan, irracionális és törvényellenes".

Griffint már 1998-ban bíróság marasztalta el faji gyűlöletkeltés címén, holokauszttagadó és az egykori náci párthadsereget, a Waffen-SS-t méltató írásai miatt. Hasonló vádakkal 2005-ben is eljárás indult ellene, de ebben a perben felmentő végzés született.