Megszűnik az egyik legnagyobb román lap

Index, MTI
2009.12.23. 15:38
Adósságai miatt felszámolják az egyik legtekintélyesebb román napilapot, a Cotidianult. Sorin Ovidiu Vantu tulajdonos szerint inkább a tévézésnek van jövője, ezért számos új csatornát akar indítani a régióban, így Magyarországon is.

Cornel Nistorescu újságíró, a lap eddigi igazgatója az újság hasábjain közölte, hogy a Cotidianul utoljára jelent meg, fennmaradása meglehetősen kétséges a felhalmozott adósságok miatt. Az újság ellen csődeljárást indított két cég, mivel a kiadványnak körülbelül félmillió eurót kitevő adóssága gyűlt fel. A lap esetleges további megjelenése a csődeljárást kezdeményezőktől függ, akik az adósság behajtása érdekében értékesíthetik a Cotidianul márkanevet.

Sikeresek voltak

A Cotidianult 1991-ben alapította Ion Ratiu, aki 1940 és 1990 között Nagy-Britanniában élt, az 1989-es romániai rendszerváltás után, hazatelepedését követően pedig aktív részvevője lett a bukaresti politikai életnek. Ratiu 2000 januárjában hunyt el.

A lap alapításától kezdve támadta a romániai rendszerváltás után a hatalmat átvevő posztkommunista politikai erőket. Három évvel ezelőtt a Cotidianul új lendületet kapott, amikor a kiterjedt médiabirodalommal rendelkező Sorin Ovidiu Vantu, Románia egyik leggazdagabb üzletembere lett az újság többségi részvényese.

Az újság úgynevezett berliner formátumban jelenik meg, mint például a Le Monde, amely a bulvárlapoknál bevett tabloidnál nagyobb, de a komoly politikai lapoknál hagyományos broadsheet-formátumnál valamivel kisebb. A lap hangvételében, témaválasztásában viszont inkább a hagyományos politikai lapok stílusát képviselte.

A Cotidianul legnagyobb példányszámát 2007-ben érte el, amikor a román országos napilapok közül elsőként kortárs világirodalom-sorozatot jelentetett meg. A csődeljárást éppen az a cég indította, amellyel közösen a Cotidianul kiadta a sorozatot. A helyzet azt követően vált tarthatatlanná, hogy Vantu már nem volt hajlandó tovább finanszírozni a lap veszteségeit.

Inkább a tévé

Az üzletember nemrég bejelentette, a magyarországi és a szerbiai audiovizuális médiapiacon is terjeszkedni akar. Közölte, hogy Magyarországon hírtelevíziót szeretne indítani, ami ötvözné a romániai politikai eseményekre összpontosító Realitatea és a The Money Channel gazdasági hírtelevíziók jellemzőit.

Vantu azt vallja, hogy csak az elektronikus médiának van jövője, ezért médiabirodalmából a Cotidianul mellett a Business Standard című gazdasági-pénzügyi napilapot is megszünteti.  • Tippek
  • Bankszámla