Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két napja nem jelenik meg a Le Monde

2010.01.06. 18:32
A lap nyomdájának eladása ellen sztrájkoló dolgozók miatt nem jelent meg szerdán már második napja a Le Monde francia napilap. Egyelőre a honlapra töltik fel ingyenesen a következő számot.

Második napja nem jelent meg szerdán a Le Monde francia napilap a munkavállalók sztrájkja miatt. Azért tiltakoztak, hogy a lap nyomdáját ne adják el egy spanyol befektetői csoportnak. A Le Monde igazgatósága közölte, hogy január 7-én a lap honlapján ingyen olvasható lesz a lap teljes kiadása.

A munkabeszüntetésre kedden szólított fel a karbantartás és szállítás területén dolgozó munkavállalókat képviselő CGT-SGLCE szakszervezet. A Le Monde igazgatóság egy meg nem nevezett spanyol üzleti csoportnak akarja eladni a Párizs környéki Ivryben működő nyomdát, és a szakszervezet a munkavállalók állását félti a lépéstől. A nyomda dolgozói azt követelik, hogy a Le Monde őrizze meg többségi tulajdonrészét az újság előállításában, és korszerűsítse nyomdáját.

A Le Monde 2009 elején erősítette meg, hogy megválik 270 munkavállalót foglalkoztató nyomdájától.

A Le Monde Imprimerie állítja elő a Les Echos című gazdasági lapot és az ingyenes Direct Matint is, valamint a Journal du Dimanche című vasárnapi újságot, amelyeket nem érint a munkabeszüntetés.

Szerdán több francia lap nem jelent meg a SGLCE szakszervezet tagjainak sztrájkja miatt. Ők nyomdák megbénításával tiltakoznak az ellen, hogy a munkaadók kilátásba helyezték: nem újítják meg az ágazatban a határozott időtartamú munkaszerződések egy részét.