Két napja nem jelenik meg a Le Monde

2010.01.06. 18:32
A lap nyomdájának eladása ellen sztrájkoló dolgozók miatt nem jelent meg szerdán már második napja a Le Monde francia napilap. Egyelőre a honlapra töltik fel ingyenesen a következő számot.

Második napja nem jelent meg szerdán a Le Monde francia napilap a munkavállalók sztrájkja miatt. Azért tiltakoztak, hogy a lap nyomdáját ne adják el egy spanyol befektetői csoportnak. A Le Monde igazgatósága közölte, hogy január 7-én a lap honlapján ingyen olvasható lesz a lap teljes kiadása.

A munkabeszüntetésre kedden szólított fel a karbantartás és szállítás területén dolgozó munkavállalókat képviselő CGT-SGLCE szakszervezet. A Le Monde igazgatóság egy meg nem nevezett spanyol üzleti csoportnak akarja eladni a Párizs környéki Ivryben működő nyomdát, és a szakszervezet a munkavállalók állását félti a lépéstől. A nyomda dolgozói azt követelik, hogy a Le Monde őrizze meg többségi tulajdonrészét az újság előállításában, és korszerűsítse nyomdáját.

A Le Monde 2009 elején erősítette meg, hogy megválik 270 munkavállalót foglalkoztató nyomdájától.

A Le Monde Imprimerie állítja elő a Les Echos című gazdasági lapot és az ingyenes Direct Matint is, valamint a Journal du Dimanche című vasárnapi újságot, amelyeket nem érint a munkabeszüntetés.

Szerdán több francia lap nem jelent meg a SGLCE szakszervezet tagjainak sztrájkja miatt. Ők nyomdák megbénításával tiltakoznak az ellen, hogy a munkaadók kilátásba helyezték: nem újítják meg az ágazatban a határozott időtartamú munkaszerződések egy részét.