Újraforgatják a zsenigyerekes vetélkedőt

2010.01.12. 12:36
Az amerikai Fox tévéadó nagy reményeket fűzött az Our Little Genius (A mi kis zsenink) címre hallgató új vetélkedőhöz, amiben 6-12 év közötti gyerekek mérték össze tudásukat a félmillió dolláros fődíjért. Aztán kiderült, hogy valami nagyon nem stimmel a válaszaikkal.

A műsor kiötlője, Mark Burnett realityszakember (ő készítette a tíz éve töretlen sikernek örvendő Survivort és az üzleti valóságshow-k egyik legjobbikát, a The Apprentice-t is) saját maga hívta fel a Fox figyelmét arra, hogy a vetélkedőben részt vevő gyerekek annak ellenére túl jó válaszokat adnak, hogy ezt a kis zseniktől valahol el is várták. "A versenyzőkhöz eljuttatott információkkal, illetve annak módszereivel kapcsolatban  merültek fel aggályaim", jelentette be Burnett a Fox hétfői sajtótájékoztatóján.

Egy boldog zseni
Egy boldog zseni

Mivel ennél bővebbet nem volt hajlandó elárulni, így csak találgatni lehet, hogy pontosan mit is értett ez alatt, egyes források szerint a gyerekeknek a producerek előre megsúgták a válaszokat, mint ahogy  az ötvenes években erre már volt is példa. Kevin Reilly, a Fox elnöke azonnal leállíttatta a vetélkedő felvételeit, és utasította a stábot, hogy a kérdéses epizódokat vegyék fel újra. A műsor ezen a héten szerdán debütált volna, de amíg a vizsgálat le nem zárul, erre nem fog sor kerülni, sőt, a Fox azt sem erősítette meg, hogy ezek után hajlandók-e egyáltalán adásba küldeni.

Az Our Little Geniust korábban is támadták már, különösen a formátum miatt, amiben nem a gyerekek döntik el, mikor állnak meg a nyeremények gyűjtésében, hanem a drukkoló szülők, akiket pénzéhességgel vádoltak az amerikai sajtóban. Miután a korai próbákon előfordult, hogy a kiskölykök sírva távoztak egy-egy vesztes forduló után, a producerek úgy döntöttek, mindenki nyer majd valamit, attól függetlenül, hogy elsőként esett-e ki, vagy eljutott a döntőig.