400 embert küldhetnek el az MTV-től

Népszabadság
2010.01.21. 09:06 Módosítva: 2010.01.21. 19:13
Eddig csak kétszáz ember kirúgásáról volt szó, ráadásul még egy 3 millió eurós tartozásra is fény derült.

A Népszabadság birtokába jutott válságkezelési terv szerint az eddig hangoztatott kétszáz helyett négyszáz dolgozó leépítése is elképzelhető a Magyar Televíziónál. Ehhez azonban további beruházásokra lenne szükség az MTV új székházában, amire idén nem lesz saját forrás.

A dokumentum szerint a kétszáz, biztos leépítésre szánt munkatárs felét a gyártási területről, harmadát a műsorkészítésből, 38 embert az adminisztratív állásokból bocsátanának el.

Az is kiderült közben, hogy az MTV 2008-2009-es évre 3 millió euróval tartozik az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU).

Csütörtök délután négy órára  MTV-ben működő sztrájkbizottság a közszolgálatiságért szervez demonstrációt a Magyar Rádió Márványtermébe. Zenészek, filmesek, színészek, irodalmárok, képzőművészek, tudósok, sportolók is részt vesznek "a médiaszabályozás megújítása, a Magyar Televízió kulturális rendeltetésének megóvása" címszóval hirdetett akción.

Az MTV tagad

Nem tervezi a Magyar Televízió, hogy 400 embert elbocsátana idén, reagált közleményben az MTV Zrt. a Népszabadság értesüléseire. Csak abban az esetben számolnak csoportos elbocsátással ebben az évben, ha a kormányzat tud és akar címzett támogatást adni a végkielégítések fedezetére. Az MTV közleményében ugyanakkor arról is ír, hogy csökkenteni kívánják a kiemelt fizetésűek számát. Az ügyvezető alelnök elképzelései szerint úgy szerveznék át a vezetői feladatokat, hogy azokat kisebb létszámmal is végre lehessen hajtani.

A Magyar Televízió szerint a Népszabadság csütörtöki cikkében leírtakkal ellentétben a köztévé két csatornájára nem csupán a nézők hat százaléka volt kíváncsi tavaly, az MTV közönségaránya ennek csaknem duplája volt 2009-ben.