Jelentékeny elbocsátások az ABC-nél

2010.02.24. 10:11 Módosítva: 2010.02.24. 10:11
Az utóbbi évek legnagyobb leépítésére készül a médiában az ABC News, jelentették be. A tévét, rádiót és hírportált működtető médiavállalat úgy tervezi, 300-400 munkatársától válik meg.

A leépítés mértéke eléri a 20 százalékot. A drasztikus lépésre a netes konkurencia és a recesszió miatt csökkenő bevételek miatt kényszerült a vállalat. David Westin elnök szerint az ABC-nek át kell gondolnia szerepét, és meg kell előznie a változásokat, ahelyett hogy egyszerűen csak válaszoljanak azokra. Az ABC úgy tervezi, hogy nagyobb teret ad az új technológiáknak, és annak az új tipusú zsurnalizmusnak, ahol az újságíró maga szerkeszti, vágja és illusztrálja a saját anyagát.

Az ABC a leépítések megkönnyítésére kilépési csomagot állított össze az önként távozó, nem szerződéses, az Egyesült Államokban dolgozó alkalmazottainak. A Disney tulajdonában álló ABC jelenleg 1500 embert forgalkoztat, és minden ötödiktől megszabadulnának. "Mire a változás lezajlik, minden munkakör megváltozik, új képességekre lesz szükség" - nyilatkozta David Westin.

A Reuters által megszólaltatott elemzők szerint a változások mögött a televízióról a digitális médiára helyeződik a hangsúly. Miközben az ABC összességében jó állapotban van, szól az elemzés, érezhető a hangsúlyeltolódás a a 18-49 és a 25-54 éves korosztály tekintetében is.

A CBC és az NBC szintén jelentős leépítéseken van túl, amelyek magyarázata a hirdetési piac szűkülése volt. Az ABC-t tulajdonló Disney más cégeiben is hasonló lépésre szánta el magát. Átalakítják stúdiórendszerüket, hogy képes legyen válaszolni a digitális kor kihívásaira. A társaság egy éve pedig parkjainak és rezortjainak működését alakította át.