Már a 3D-s tévézésre készülnek a csehek

2010.03.17. 14:38
A két legnagyobb szolgáltató is bejelentette, készen állnak a térhatású tévézés elindítására. Egy adót még nem lehetne megtölteni 3D-s tartalommal, ezért valószínűleg fizetős ondemand szolgáltatások indulnak.

A két legnagyobb cseh szolgáltató, a UPC és az O2 is jelezte, készek arra, hogy háromdimenziós tévéműsort indítsanak Csehországban. Mindkét cég jelezte, hogy rendszereik technikailag készen állnak a 3D-s csatornák továbbítására, akár már holnap felvennének a kínálatukba ilyen adókat, egyelőre a megfelelő tartalom hiányzik.

Mindezt azután jelentették be, hogy megjelentek az első 3D-s tévék a cseh boltokban. A Panasonic már 1750 eurótól kínál háromdimenziós adás vételére is alkalmas készülékeket, és még tavasszal piacra dobja ilyen készülékeit a Samsung és a Sony is.

A cseh bejelentés kissé váratlan, hiszen még az Egyesült Államokban sincs háromdimenziós tévécsatorna, ilyen csak Japánban működik. Egyes pletykák szerint a szolgáltatók megkezdték a tárgyalásokat, és nem is külön tévécsatornán jelennének meg először 3D-s tartalmak, hanem ondemanden, vagyis digitális videotékákban. Így ki lehetne kerülni azt a problémát, hogy egyelőre nincs annyi tartalom, amivel meg lehetne tölteni egy napi 12 órában műsort sugárzó adót.

Hírek szerint akár már a dél-afrikai futball-világbajnokságot is 3D-ben nézhetnék a csehek, legalábbis azok, akiknek van megfelelő tévéjük, és hajlandóak meccsenként fizetni az élményért.