A Washington Post négy Pulitzer-díjat kapott

2010.04.13. 00:56 Módosítva: 2010.04.13. 00:56
A The Washington Post négy, a The New York Times két kategóriában kapott Pulitzer-díjat. Közszolgálati kategóriában egy kis virginiai lap nyerte el a rangos elismerést.

A The Washington Post négy, a The New York Times pedig két Pulitzer-díjat nyert. A 2009-es év kiemelkedő újságírói teljesítményeit elismerő kitüntetéseket hétfőn hirdették ki New Yorkban. A The Washington Postot nemzetközi híradás, riport, kommentár és kritika kategóriákban díjazták, míg a The New York Times a belföldi és a magyarázó hírek kategóriájában lett első.

Az elsősorban oknyomozó cikkek írásával foglalkozó manhattani központú ProPublica lett az első olyan nonprofit internetes hírszolgálat, amely elnyerte az újságíró szakma legrangosabb elismerését.

A Pulitzer-díjakat a Columbia Egyetem osztja ki egy elismert újságírókból és szakemberekből álló testület javaslatára. A közszolgálati kategóriát kivéve mindegyik elismeréssel tízezer dollár pénzjutalom jár. A közszolgálati kategóriában aranyérmet adnak, amelyet ezúttal a Virginia állambeli The Herald Couriernak ítéltek oda. A 29 ezres példányszámú újság a több ezer virginiai földtulajdonos gázkitermelési járadéka körüli visszaélésekről tudósított, a riportok miatt a kongresszus kiigazító lépést tett.

A kitüntetést - amely a magyar származású Joseph Pulitzer újságíró és kiadó nevét őrzi - 1917 óta ítélik oda. A sajtódíjat lapok és hírügynökségek, illetve azok újságírói kaphatják meg, az elektronikus médiában nem osztanak ki Pulitzert.

A díjakról döntő testület az utóbbi években némileg lazított a jelölés szabályain, most már olyan cikkek is versenyezhetnek, amelyek csak az interneten jelennek meg. Az elismerést az újságírói műfajok mellett könyv, dráma és költészet kategóriában is kiosztják. A legtöbb, most már 103 Pulitzer-díjjal a The New York Times büszkélkedhet.