Meghúznák a BBC nadrágszíját

2010.07.17. 13:48
Takarékosságra akarja szorítani a pazarló BBC-t a brit kormány, és ennek érdekében az előfizetési díj csökkentését is fontolóra veszi - mondta szombaton közölt nyilatkozatában a brit kulturális miniszter.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció kulturális minisztere, akinek illetékességi körébe tartoznak a médiaügyek is, a The Daily Telegraphnak kijelentette: a BBC-nél rendkívüli mértékű pazarlás folyik. Jeremy Hunt szerint a legnagyobb problémát a vezetői fizetések jelentik.

A BBC saját éves beszámolójának adatai alapján a cégnél legalább 85 olyan vezető dolgozik, akinek éves javadalmazása meghaladja David Cameron miniszterelnök 142 500 fontos (48 millió forintos) fizetését - írta a The Daily Telegraph.

Hunt az interjúban egyenes utalást tett arra, hogy a kormány a 145,50 fontos (csaknem 50 ezer forintos) éves előfizetési díj csökkentésére is elszánhatja magát a BBC takarékosságra szorítása érdekében.

A BBC hazai sugárzású televízió- és rádióműsoraiban, valamint a Nagy-Britanniában elérhető internetes oldalakon soha nincs reklám, a társaság az évi 3,6 milliárd font - 1200 milliárd forint - előfizetési díjból, valamint világszerte rendkívül népszerű drámai és dokumentum-programjainak értékesítéséből tartja fenn magát.

Az előfizetési díjat a törvényi meghatározás szerint minden olyan brit háztartásnak fizetnie kell, amiben bármely eszközzel - televízión, számítógépen, sőt mobiltelefonon - nézhetők és rögzíthetők a televíziós adások.

A brit kulturális miniszter a szombaton közölt lapinterjúban úgy fogalmazott: azt a tényt, hogy a kormány eddig nem nyilvánított véleményt az előfizetési díjak felhasználási módjáról, a BBC-nek nem szabad úgy értelmeznie, hogy a kormány elégedett e díjak hasznosításának mikéntjével.

Brit konzervatív körökben régóta bírálatok tárgya a sokak által baloldali szimpátiával vádolt BBC tevékenysége; nemrég állítólag olyan vélemény is felmerült, hogy a 88 éves közszolgálati intézményre nincs is szükség.