Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Az iPad megváltoztathatja az ebook-piacot

2010.07.21. 09:40
Az Apple tablet számítógépe olyan lehetőségeket nyújt a könyvkiadóknak, melyekről eddig álmodni sem mertek. A mozgóképpel, hanganyaggal felturbózott elektronikus könyveké a jövő?

Az amazon.com, a Kindle nevű ebook-olvasó gyártója, és egyben a világ legnagyobb könyváruháza a közelmúltban tette közzé elmúlt negyedéves eredményeit, melyek közül a legérdekesebb adat az, hogy minden 100 eladott keménytáblás könyvre 143 elektronikus formátumú jut, azaz az Egyesült Államokban a Kindle-re immáron több tartalmat töltenek le az olvasók, mint amennyit megvesznek hagyományos formában.

A katedrális
A katedrális

Az amazon könyvolvasóját a piacon fellelhető vetélytársakkal együtt istenigazából az olvasásra hegyezték ki, meglehetősen puritán külsőbe csomagolt termékről van szó, aminek a kijelzője egy elektronikus papírnak nevezett izé, nem fárasztja a szemet, könnyű olvasni, csak éppen az illata nem olyan, mint a frissen vásárolt könyveknek. Az emberben persze ott mozog a kisördög, ha már gépre vittük a nyomtatott szöveget, ki lehetne egészíteni olyan dolgokkal, amiket a könyv a technológiai korlát miatt nem tud megvalósítani, de egy kütyünek nem okoznak gondot.

Az Apple iPad nevű táblagépére hamarosan megjelenik az első olyan elektronikus könyv (a cég természetesen nem az ebook, hanem az iBook elnevezést használja), amihez filmrészletek, írói videóüzenetek és egyéb multimédiás tartalmak kapcsolódnak. Az első fecske Ken Follett világhírű regénye, a Katedrális lesz, amiből az amerikai Starz tévéadó forgatott nemrég Etyeken egy nyolcrészes tévésorozatot Donald Sutherland, Ian McShane és Rufus Sewell főszereplésével.

A Penguin kiadásában csak az iPadra megjelenő könyv videókkal, korabeli zeneszámokkal, képekkel, írói jegyzetekkel, karakterleírásokkal és sok más olyan tulajdonsággal bír, ami érdekesebbé teheti az olvasást, a szereplők egymáshoz való viszonyát ábrázoló családfa például nagyon jót tenne a Gyűrűk ura trilógiának is.

A Katedrális egyelőre egy kísérlet, ami integrálja a könyv és a belőle készült sorozat tartalmát (a regény egyes fejezeteihez az iPad újabb és újabb videókat tölt le, ahogy a tévében halad előre a történet), de nem feltétlenül kell itt megállni, a Wired számítástechnikai magazin már korábban megmutatta, milyen lehetőségek rejlenek az Apple termékében, a könyveknél már csak finomítani kell a módszeren.