Autotuningolták az X-faktorosok hangját

A brit X-Faktor elismerte, hogy a versenyzőik hangját digitálisan feljavították. A továbbjutásnál ez nem számított.

Digitálisan feljavították a brit X-Faktor versenyzőinek hangját - ismerték el a világszerte népszerű tehetségkutató verseny készítői hétfőn. Az új széria első része szombaton ment adásba.

A BBC szerint a műsor több millió rajongója elárasztotta az internetes fórumokat a szombati válogatás után, azzal vádolva az X-Faktor készítőit, hogy "belenyúltak az indulók hangjaiba az úgynevezett autotuning eljárással, hogy kijavítsák a versenyzők rossz hangszínét és elfedjék a hamis hangokat."

A tehetségkutató egyik szóvivője bevallotta: az utómunkára azért volt szükség, "mert a felvételkor túl sok mikrofont használtak egyszerre." Az illetékes hozzátette: a zsűri ebből semmit nem érzékel, mert előttük tényleg élőben énekelnek a versenyzők, mindenféle javítás nélkül. "Az utómunka csak abban a műsorban szerepel, amelyet felvételről játszanak be a tévénézőknek, és az eljárásra nem lesz már szükség, amikor az élő elődöntők kezdődnek néhány hét múlva."

A brit X-Faktor rajongói szerint a digitális hangfeljavítás különösen a 18 éves Gamu Nhengu előadásakor tűnt fel, amikor a tinédzser a Katrina and the Waves 'Walking On Sunshine című dalát énekelte el. A lányt a négytagú zsűri - köztük a műsor kitalálója, Simon Cowell - egyhangúlag továbbjuttatta. Az X-Faktor új évadának első adását 11,1 millióan látták Nagy-Britanniában: tavaly ilyenkor 9,9 millióan kapcsoltak az új széria első válogatására.