Első bálozók vitték el a díjakat az Emmy-gálán

2010.08.30. 06:54
Vasárnap este hatvankettedszer osztották ki az amerikai tévéakadémia díját, az Emmyt. A hollywoodi gála pont olyan rongyrázós és közepesen vicces lett, mint filmes testvére, az Oscar díjátadója. A szokásoknak megfelelően az HBO nyerte a legtöbb díjat, de főleg nem a Pacific – A hős alakulatnak köszönhetően.

Az idei díjátadót az NBC egyik talkshow-jának házigazdája, a Saturday Night Live című varietéműsorban annak idején felfedezett Jimmy Fallon vezette fel egy zeneszámmal, amit a Glee című sorozat szereplőivel és néhány meglepetésvendéggel közösen adott elő. A zenés kezdés megalapozta az este hangulatát, sokkal lazább, felszabadultabb volt a gála, mint az Aranyglóbusz vagy az Oscar szokott lenni, bár a kategóriák sokasága (27 díjat adtak át élőben, további ötvenet már korábban kiosztottak) miatt a közepére meglehetősen ellaposodott a műsor.

Újoncok nagy napja

Az este nagy nyertesei az újoncok voltak, akiket először neveztek, vagy akiket már sokszor, de eddig még nem kaptak szobrot. Az első hét kiosztottból ötöt olyan színész vagy sorozat kapott, akik még soha nem kerültek a díj közelébe. A szakemberek jó előre megjósolták, hogy az elmúlt két gálán domináns 30 Rock – A stúdió idén nem nyer semmit, inkább a Modern család és a Glee küzdelmét várták. Igazuk lett, a Modern család kapta a legjobb vígjátéksorozatnak járó díjat, innen került ki a legjobb férfi mellékszereplő (Eric Stonestreet), és a sorozat íróinak járt a legjobb forgatókönyv díja.

A Glee két szobrot kapott, egyiket Jane Lynch a legjobb női mellékszereplő kategóriában, valamit a készítő Ryan Murphy a rendezésért. A legjobb vígjátékszereplő a The Big Bang Theory – Agymenők főszereplője, Jim Parsons lett, a legjobb színésznő díját itt Edie Falco nyerte a Jackie nővér címszereplőjének megformálásáért. A Maffiózókban Tony Soprano feleségét alakító és ezért négy Emmy-díjjal is jutalmazott színésznő őszinte meglepetéssel az arcán vette át a szobrot, és azzal kezdte, hogy szerinte ő nem is vicces eben a sorozatban, de most már mindegy.

Triplázott a rossz útra tért kémiatanár

Részben az első bálozókról szólt a drámai kategória is. Itt Aaron Paul, a nálunk még bemutatás előtt álló Breaking Bad egyik szereplője lett a legjobb férfi mellékszereplő (úgy, hogy a mezőnyben a Lost két, korábban Emmy-díjat nyert színésze, Michael Emerson és Terry O'Quinn is ott volt), és szintén ez a sorozat adta a legjobb férfi főszereplőt is Bryan Cranston személyében, aki zsinórban harmadjára nyert.

A fontosabb kategóriák nyertesei

Legjobb dráma: Mad Men

Legjobb komédia: Modern Family

Legjobb színész (dráma): Bryan Cranston (Breaking Bad)

Legjobb színésznő (dráma): Kyra Sedgwick (The Closer)

Legjobb színész (vígjáték): Jim Parsons (The Big Bang Theory)

Legjobb színésznő (vígjáték): Edie Falco (Nurse Jackie)

Legjobb mellékszereplő (dráma): Aaron Paul (Breaking Bad)

Legjobb mellékszereplőnő (dráma): Archie Panjabi (Good Wife)

Legjobb mellékszereplő (vígjáték): Eric Stonestreet (Modern Family)

Legjobb mellékszereplőnő (vígjáték): Jane Lynch (Glee)

Legjobb reality: Top Chef

Legjobb minisorozat: The Pacific

A hölgyek között Archie Panjabi a The Good Wife – A férjem védelmében című sorozatért kapott legjobb mellékszereplőnek járó díjat újoncként, a legjobb főszereplő pedig (meglepetésre) nem az ugyanebben a sorozatban játszó és korábban Aranyglóbuszt is elnyerő Julianna Marguiles lett, hanem a The Closer – A főnök címszereplője, az ötödször jelölt Kyra Sedgwick. A főnök évek óta a legnézettebb kábelsorozat, a színésznő valószínűleg azért (is) kapta meg a díjat, mert már kijárt neki.

A Mad Men – Reklámőrültek szintén triplázott: mióta műsoron van, más sorozat nem nyert a legjobb dráma kategóriájában, és ők kapták a legjobb forgatókönyvért járó szobrot is. A Dexter című, nálunk is népszerű krimi egyik epizódja a legjobb rendezés díját érte Steve Shillsnek, akit szintén először ismert el a tévéakadémia.

A nagy vesztesek

Nem kapott díjat a Lost, pedig négy kategóriában is jelölték, Hugh Laurie-nak a House főszerepéért ötödjére nem jutott szobor, ahogy Neil Patrick Harris, az Így jártam anyátokkal (How I Met Your Mother) egyik legviccesebb színészének sem, igaz, őt még csak negyedjére jelölték ugyanazzal a szereppel, és két másik kategóriában idén is díjazták.

Sokan várták, hogy Tony Shalhoub, a Monk, a flúgos nyomozó főszereplője kapjon még egy Emmyt a sorozat búcsúévadáért, de az akadémia idén a távozókat nem nagyon szerette: a Lost, a Monk, az Esküdt ellenségek vagy a 24 egy nagy díjat sem nyert. Nem kapott díjat a kritikusok nagy kedvence, a Friday Night Lights – Tiszta szívvel foci két főszereplője sem.

Nem sok babér termett a jelentős díjak tekintetében a 200 millió dolláros költségvetéssel készült The Pacific – A hős alakulat című minisorozatnak. Ugyan kategóriáját megnyerte, de mindössze egy ellenfele volt, ahol viszont már több (rendezés, forgatókönyv, színészek), ott egyetlen díjat sem tudott elhozni. Megszakadt egy nagy sorozat is: a legjobb reality műsorok kategóriájában a The Amazing Race című CBS-sorozat eddig hét alkalommal diadalmaskodott, és mivel ezt a kategóriát nyolc éve vezették be, vaskos meglepetésnek számított, hogy idén a Top Chef című konyhai valóságshow nyert.

Örülhetett az HBO

A minisorozatok és tévéfilmek összevont kategóriáit a Temple Gardin és a You Don't Know Jack című filmek uralták (mindkettő HBO), az előbbi egy autista nőről szól, aki betegségét leküzdve új módszereket vezetett be a haszonállatok tartásában, az utóbbi pedig Dr. Jack Kevorkian, a kegyes halál amerikai úttörőjének élettörténete. Kevorkian megformálásáért a szokatlanul visszafogott Al Pacino kapott szobrot, Temple Gardint pedig Claire Danes játszotta el Emmyt érően.

A tévéakadémia idén George Clooney színészt jutalmazta meg a Bob Hope Humanitárius díjjal azért a karitatív munkáért, amit a Szomáliában éhező gyermekek és a haiti földrengés áldozatainak megsegítéséért folytat. Az este végén az HBO 25, az ABC 18, a Fox 11, a CBS pedig 10 díjjal gazdagodott. A nyertesek teljes listája itt olvasható.