Betiltották a plakáton jégkrémet faló terhes apácát

2010.09.15. 12:46 Módosítva: 2010.09.15. 12:52
A Federici jégkrém gyártója szerint a pápa angliai látogatása miatt tiltották be a plakátokat. A cég ígéri, hogy XVI. Benedek mindenképpen látni fogja a botrányos reklámokat.

Betiltottak Angliában egy jégkrémreklámot a pápa látogatásának alkalmából. A közterületi reklám egy jégkrémet kanalazó terhes apácát ábrázol, a reklám fősora szerint pedig szeplőtelenül fogant. Az apáca és a jégkrém is.

A hirdetés a brit reklámhatóság véleménye szerint sértheti a katolikus emberek hitét, ezért elrendelték a kampány leállítását. A cenzúra szokatlanul gyors és határozott volt, talán éppen azért, mert pénteken Londonba látogat XVI. Benedek pápa, és a látogatás tervezett útvonala mellett több is látható a botrányosnak kikiáltott plakátokból.

A jégkrémet gyártó Federici szóvivője közölte, hogy dacolnak a hatóság tiltó határozatával, és nem állítják le a kampányt, és akár a bíróságon is készek megvédeni a véleménynyilvánításhoz való jogukat. A cég ugyan kénytelen volt eltávolítani a plakátokat a Westminster-apátság közeléből, mivel a pápa arrafelé hajtat majd el konvojával, de azt ígérik, hogy angliai útján XVI. Benedek biztos, hogy találkozni fog a reklámokkal.

A jégkrémgyártó szerint a hirdetések ironikusak és szatirikusak, de semmiképp nem bántóak. Azt azért elismerték, hogy a reklámok nem csak arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy fagylaltjaik nagyon finomak, de arra is, hogy a katolikus egyház maradi.

A Federicinek egyébként nem ez volt az első katolikus ihletésű plakátja, nemrégiben homoszexuális papok vágytak egymásra és egy bödön jégkrémre. A felirat pedig egy szóvicc volt: A papok kijelentették, hogy ők hisznek a nyálelválasztásban (A salvation megváltást, a salivation viszont nyáladzást jelent az angolban).