Keresztény hírportál indul

2010.09.29. 16:34
Egy államtitkár is tag a Mindennapi.hu portált fenntartó alapítványban, de nem mint államtitkár, hanem, mint református teológus. A keresztény portálon a hírek mellett fórumok és a blogok is lesznek majd, az újságírói semlegesség mítoszával pedig végleg le akarnak számolni.

Mindennapi.hu néven új közéleti, keresztény értékrendet magáénak valló portál indul október 23-án. A politikai, gazdasági, kulturális tematikájú oldal főszerkesztője Balavány György, aki éveken át a Magyar Nemzet publicistája volt.

A honlapot indító és finanszírozó Élő Szó Az Igazságos Társadalomért Alapítvány kuratóriumában megtalálható Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, ő azonban református teológus minőségében vesz részt a vállalkozásban. A kuratórium tagja Szenczy Sándor baptista lelkipásztor, Fűtő Róbert presbiteriánus lelkész, Szeverényi János evangélikus lelkész, valamint Visky András költő, író, rendező is.

Tizenkét főállású munkatárs és csaknem negyven rendszeres szerző fogja készíteni a honlapot; a szerkesztőség a Corvin közben lesz. Egy az MTI birtokába került dokumentum szerint "rendelkezésre áll a teljes infrastruktúra, valamint két évre a működési költség".  E szerint a létrehozók "ütőképes, magas színvonalú keresztény közéleti weboldalként" határozzák meg a készülő orgánum beállítottságát.

Többek között kifejtik, hogy az újságírói semlegesség mítoszát nem szándékoznak fenntartani, vállalják keresztény elfogultságukat, de a médium "nem lehet egyik politikai ideológiának sem elkötelezettje".

Az alkotók őszinte, provokatív, színvonalas, szellemes oldalt képzelnek el, amely híreket, háttéranyagokat, blogokat és fórumokat tartalmaz. A bloggerek között említik Balog Zoltán államtitkárt, akinek online fogadóórája lesz, Süveges Gergőt, a Magyar Televízió műsorvezetőjét, aki a család témakörében fog blogolni, valamint Böjte Csaba ferences szerzetest és Visky Andrást. Rajtuk kívül Szenczy Sándor olyan katasztrófa sújtotta területekről fog bejelentkezni, ahol a Baptista Szeretetszolgálat tevékenykedik.

Annyiban bizonyosan el fog térni más közéleti hírportáloktól a mindennapi.hu, hogy a hetedik napot "megszentelik", vagyis a honlap főoldalán elmélkedések, bizonyságtételek, meghallgatható igehirdetések, istentiszteletek találhatók majd. A távlati tervek között szerepel keresztény kiadó, filmstúdió, szabadegyetem létrehozása is.

Az anyagi forrásokról a főszerkesztő csak annyit mondott, hogy azt az alapító, Galambos László informatikai vállalkozó teremti elő.