Főműsoridőben nincs egyenjogúság

2010.10.19. 15:46
Az amerikai tévészínészek és műsorvezetők fizetésének összevetésekor kiderül, hogy a legjobban kereső tíz férfi tévés közel kétszer annyit visz haza, mint női kollégáik.

A Forbes a 2009 és 2010 júniusa közötti jövedelmet vette számításba, és csak olyan tévéseket vizsgált, akik a főműsoridőben, azaz este 8 és 11 között láthatók a képernyőn. Ha minden műsort figyelembe vesznek, az egy év alatt 300 millió dollárnál is többet kereső talkshow-műsorvezető Oprah Winfrey végzett volna az élen. A férfiak között az a Simon Cowell keres a legtöbbet, aki az Amercian Idol című énekes tehetségkutatóból pont a tavalyi döntő után szállt ki. Cowell a brit X-Factor és a Britain's Got Talent (a Csillag születik eredetije) zsűritagja is, ez a három műsor és lemezkiadója 12 hónap alatt nyolcvan millió dollárt jövedelmezett neki.

Simon Cowell
Simon Cowell

A második Ryan Seacrest Cowell kollégája volt az American Idolban, aminek ő a műsorvezetője. Emellett egy rádióműsort is vezet, számos márka reklámarca, és saját tévéjét igyekszik éppen beindítani. Jól jön majd hozzá az 51 milliós jövedelem. A harmadik helyen a fura frizurás Donald Trump ingatlanmágnás áll, ő áll a Celebrity Apprentice című üzleti reality és a Miss USA szépségverseny mögött is, amikkel 50 millió dollárt szedett össze.

Az első színész a negyedik pozíciót foglalja el: az Office című sorozat főszereplője, Steve Carell 34 milliót bohóckodott össze egy év alatt, de ehhez kellettek filmszerepei is.  Az első ötbe befért még a feleségverése miatt a bulvárlapok címoldalát kibérlő Charlie Sheen is, ő a Két pasi meg egy kicsi főszereplője, és egyik producere is, ez harmincmillió dollárt jelentett egy év alatt.

A nők között élen álló Ellen DeGeneres szintén az American Idolban szerepelt tavaly, de 55 milliós fizetésének oroszlánrészét reklámszerződésekből és kábeles talkshow-jából szedte össze. A második Tyra Banks 25,5 millió dollárt szedett össze az amerikai Topmodell című modellkeresős valóságshow-ból és az obligát reklámszerződésekből. Katherine Heigl 15,5 millió dollárja csak a harmadik helyre volt elég, de így is csak éppen hogy befért a listára, hiszen a Grace klinikából már kiírták, mostanában romantikus komédiákban domborít a filmvásznon.

Ellen DeGeneres
Ellen DeGeneres

Negyedik helyezett lett Eva Longoria Parker. A született feleségek Gabriella Solis nevű karakterét alakító színésznő tavaly parfümöt dobott piacra, éttermet nyitott és ő a L'Oreal egyik arca is, ez 12 milliót hozott a konyhára összesen. Ötödik helyen található Marg Helgenberger, a Helyszínelők egyik főszereplője, aki pont idén unt bele a sorozatba, és már csak 13-24 epizód erejéig hajlandó szerepelni a CBS nálunk is népszerű krimijében, pedig tavaly keresett tízmillióját a network 13 millióra is hajlandó lett volna felemelni.

A legjobban kereső férfiak:

1. Simon Cowell 80 millió dollár, 2. Ryan Seacrest 51 millió dollár, 3. Donald Trump 50 millió dollár, 4. Steve Carell 34 millió dollár, 5. Charlie Sheen 30 millió dollár, 6. Kiefer Sutherland 24 millió, 7. Laurence Fishburne 12 millió dollár, 8. Patrick Dempsey 11 millió dollár, 9. Hugh Laurie 10 millió dollár, 10. Chris Meloni 9,5 millió dollár.

A legjobban kereső nők:

 1. Ellen DeGeneres 55 millió dollár, 2. Tyra Banks 25,5 millió dollár, 3. Katherine Heigl 15,5 millió dollár, 4. Eva Longoria Parker 12 millió dollár, 5. Marg Helgenberger 10 millió dollár, 6. Mariska Hargitay 9,5 millió dollár, 7. Tina Fey 7,5 millió dollár, 8. Ellen Pompeo és Marcia Cross 7 millió dollár, 10. Jennifer Love Hewitt és Calista Flockhart 6,5 millió dollár.