Egyre erőszakosabbak a valóságshow-k

2010.10.19. 09:37
Az amerikai Fox News hírcsatorna megkongatta a vészharangot a reality műfaj felett, de ezúttal nem sekélyességgel és posztósággal vádolja a műfaj képviselőit, hanem a családon belüli erőszak promótálásával.

A konzervatív adó felmérése szerint a tévében látható reality-k, különösen az MTV Jersey Shore című, nálunk is látható műsora nem értékeket közvetít, hanem olyan viselkedésformákat és családmodellt sugall, ami a főleg tinédzserekből álló, ötmilliós nézőközönség értékrendjét a feje tetejére állítja. A rendkívül népszerű műsorban fiatal olasz-amerikaiakat követhetünk nyomon, ahogy átbulizzák a nyarat.

Jersey Shore
Jersey Shore

Az egyik legutóbbi epizódban pont egy buli verte ki a biztosítékot a Foxnál, mert az egyik karakter úgy vágta szájba a műsor Snookie néven ismert női szereplőjét, hogy a fal adta a másikat, mindezt azért, mert a nő nem volt hajlandó az erőszakoskodó férfival hazamenni. Az MTV, ha akarta volna, természetesen kivághatta volna ezt a jelenetet a műsorból, de a rendező a botrányfaktor kedvéért benne hagyta - a nézettségnek jót tett, a műsor egyébként is vitatott megítélésének viszont nem.

Egy másik dokureality programban, a Teen Mom című, leányanyákról szóló sorozatban azt a jelenetet kifogásolta a hírcsatorna, amiben egy nő esett neki vőlegényének, és rugdosta ki a házból, ráadásul közben úgy káromkodott, mint egy kocsis, kétéves lányával a karján. A Culture and Media Institute nevű, médiafelügyelettel foglalkozó szervezet szerint az ilyen viselkedési minták a műsorok 12-34 év közötti célközönség számára igen veszélyesek, hiszen kutatások szerint a televízióban látottak nagymértékben befolyásolják a tinédzserek értékrendjét.

"Az, hogy egy műsorban szórakoztatási céllal mutatnak olyan jelenetet, amiben egy fiatal anya a férje fejét veri egy vázával, megdöbbentő" - nyilatkozta Matt Philbin, a cég igazgatója. Egy New York-i gyermekpszichológus véleménye szerint az ilyen, és ehhez hasonló jelenetek, melyekből egy hét alatt legalább tízet számolt össze a kábeltévéken látható műsorokban, rendkívül károsak. "Azt sugallják a nézőnek, hogy ha ezeket a modelleket követik, akkor a tévébe kerülnek, sok pénzt kereshetnek, és a botrányos viselkedéssel juthatnak előrébb" - nyilatkozta a Fox Newsnak Dr. Jonathan Alpert.

Teen Mom
Teen Mom

Egy családon belüli erőszakkal foglalkozó szervezet, az A Woman's Place (A nő helye) szerint viszont az ilyen incidensek bemutatása éppen elrettentő hatású is lehet, különösen akkor, ha a műsort vetítő adó komolyan veszi társadalmi szerepvállalását, és a reklámszünetekben olyan felhívásokat tesz közzé, melyekben a családon belüli erőszakra mint létező és fontos problémára hívja fel a figyelmet. "Sokkal jobb, ha megmutatjuk, hová vezethet a probléma szőnyeg alá seprése, mintha homokba dugnánk a fejünket, és nem foglalkoznánk vele" - vélte Jenny Salisbury, az AWP szóvivője.