Újabb kitüntetésben részesült Juhász Árpád

tv2
2010.11.18. 11:35
Pro Urbe Budapest kitüntetést kapott Juhász Árpád geológus a főváros természeti környezetének megóvásáért kifejtett újságírói és televíziós munkájának elismeréséért.

Juhász Árpádot senkinek sem kell bemutatni: öt évtizedes szakmai múlt áll a háta mögött, számos könyv, több ezer természettudományi, geológiai, ismeretterjesztő írás, illetve film fűződik a nevéhez. Hosszú évek óta szerkesztőbizottsági tagja illetve tudományos tanácsadója az Élet és Tudomány, az Explorer, az Interpress magazin folyóiratoknak. Tagja a MUOSZ-nak és tudományos újságírói tevékenységéért megkapta a MUOSZ Hevesi Endre-díját, a Magyar Tudományos Akadémia pedig újságírói kitüntetésben részesítette.

Újságírói- szakírói, ismeretterjesztő tevékenysége döntő része azonban a televíziózáshoz kapcsolódik: számos természetfilmet (pl. Az inkák földjén, az Andok, Ahol a Gangesz születik, a Legenda és valóság, a Katasztrófák évtizede), 15 külföldön élő magyar származású tudósról pedig portréfilmet készített.

1997 szeptemberétől a TV2 munkatársa lett, először a kulturális-, gyermek és ifjúsági műsorok, később a Jó reggelt Magyarország! főszerkesztőjeként, majd a közszolgálati kapcsolatokért felelős tanácsadóként. A TV2 31 filmjét vetíti a hétvégi reggeleken, és évek óta vezeti a siketek és nagyothallók számára a feliratozási projektet.

Mint világjáró geológus, 100 ezer fotóval rendelkezik a Föld 102 országáról és 50 órányi saját kamerával forgatott filmmel a Föld 35 országáról, melyből mintegy 30 filmet készített. (A rabszolgák szigetén,  A szamburuk otthonában, Esőerdő a sivatagban, A nagy hó öt kincse, Zarándokok a szent folyónál, Kanyonok és sziklaívek, Az Atacama-sivatagtól a Húsvét-szigetig, Félig Európa, félig Amerika, Hajóval az Antillákon, A Jóreménység fokán)

2007-ben két UNESCO bizottságba is felkérték: az egyik a Föld Éve Bizottság, a másik Az Ember és Bioszféra Bizottság.  Természetvédő munkájáért 2007-ben a Pro Natura díjban, televíziós tevékenységéért ugyancsak 2007-ben Pethő Sándor-díjban, 2008-ban pedig a természettudományos, televíziós munkájának elismeréseként állami kitüntetésben részült: átvehette a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést. Nagykövete az ENSZ környezetvédelmi programjának, a UNEP-nek.

2010. november 17-én újabb díjat kapott: Pro Urbe Budapest kitüntetésben részesülta főváros természeti környezetének megóvásáért kifejtett újságírói és televíziós munkájának elismeréséért.