Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a médiatörvény miatt

2010.11.19. 11:06
Az LMP szerint aggályos, hogy minden médiának kiegyensúlyozottnak kell lenni, és a kiegyensúlyozottságot a Fidesz emberei ellenőrzik majd. Az se tetszik neki, hogy az újságíróknak ki kell adniuk informátoraikat, ha a hatóságok nemzetbiztonsági érdekekre hivatkoznak.

Az Alkotmánybírósághoz fordult az LMP a médiaalkotmány ügyében, a párt szerint ugyanis a múlt héten kihirdetett törvény számos ponton ellentétes az alaptörvénynek a vélemény- és szólásszabadsággal kapcsolatos paragrafusával.

Karácsony Gergely, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese közleményében kifejti: amédiaalkotmány minden lineáris és lekérhető médiaszolgáltatótól megköveteli a kiegyensúlyozott tájékoztatást, ami az Ab egy 2007-es határozata szerint csak a közszolgálati és széles tömegeket elérő rádióktól, televízióktól várható el.

"Azt pedig persze a kizárólag Fidesz-delegáltakból álló médiatanács fogja eldönteni, hogy mi számít kiegyensúlyozott tájékozhatásnak – lehetőséget adva a kormánynak nem tetsző orgánumok elnémítására" - véli a politikus, aki szerint ugyancsak ellentétes az alkotmánnyal az a tényfeltáró újságírást jelentősen korlátozó passzus, amely - mint írja - közelebbről meg nem nevezett közrendvédelmi vagy nemzetbiztonsági okokból kötelezheti az újságírókat az informátoraik kiadására.

Az LMP ezért azt kéri az Ab-tól, semmisítse meg ezeket a passzusokat. "Reméljük, időközben a Fidesz az adó- és járulékügyek után nem veszi ki az Ab hatásköréből a médiaügyek megítélését is" - zárja közleményét Karácsony Gergely.

Jövőre lép hatályba

Az Országgyűlés a kormánypárti képviselők szavazatával, az ellenzék elutasítása mellett november 2-án fogadta el a fideszes Cser-Palkovics András és Rogán Antal által beterjesztett, a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslatot, amely 2011. január 1-jén lép hatályba.

A még 1986-ban elfogadott sajtótörvényt leváltani hivatottmédiaalkotmány hatálya minden hazai médiatartalomra - azaz az összes ma ismert médiumra, így a nyomtatott és az elektronikus sajtóra, valamint újdonságként az internetes tartalmak szabályozás alá vont részére - kiterjed, sőt a Magyarországra irányuló, de más országból nyújtott médiatartalom-szolgáltatásokra is, feltéve, hogy a szolgáltató a szigorúbb szabályok megkerülése érdekében telepedett le az országhatáron túl.  • Vennék
  • Hírek