Halálfaló és Simon Cowell is Emmy-díjas

2010.11.23. 15:56
A televíziós Oscaron a britek majd mindent vittek, Simon Cowell elégedett magával.

A brit filmgyártás tarolt a hétfői díjátadón, öt kategóriában is elhozták a trófeát. A legjobb színész kategóriájában Bob Hoskinst, aki a magyar közönség leginkább a Roger nyúl a pácban detektívjeként ismerhet, és Helena Bonham Cartert, a Harcosok klubja és A repülés elmélete című filmek hősnőjét is díjazták. Az esemény ceremóniamestere a Beverly Hills 90210 egykori Brandonja, Jason Priestly volt, és díjátadóként megjelent a színpadon a Reklámőrültek Peggyje, Elisabeth Moss is.

Bob Hoskinst a The Street, egy manchesteri utca lakóinak életét nyomon követő sorozat jó útra tért kocsmárosaként, míg Bonham Cartert, az ügyeletes gonosz boszorkányt egy életrajzi film, az Enid regényírónőjének címszerepéért honorálták. A The Street a legjobb drámai sorozat kategóriát is megnyerte. A legjobb minisorozat az ugyancsak brit Small Island lett. A kétrészes sorozat Andrea Levy 2004-es díjnyertes regénye alapján készült, és a világháború után Angliába érkező jamaikai emigránsok mindennapjaiba kalauzolja a nézőt. Gyermek - és ifjúsági kategóriában a BBC animációs mozija, a Shaun the Sheep diadalmaskodott.

A maradék öt kategóriában argentin, román, dél-koreai, izraeli és portugál alkotásokat díjaztak. Az argentin vendégsereg nagy ujjongással fogadta a hírt, hogy az 1999 óta kilencszer jelölt CQC című, szatirikus szórakoztató heti műsor végre megkapta az elismerést. Románia a legjobb kulturális film kategóriában lett díjazott, az Ion B szerint a világ egy bukaresti hajléktalanról szól, aki alkotásai révén hazája neves kortárs művészévé válik. Dél-Korea dokumentumfilm kategóriában, a Mom and the Red Bean Cake-el nyert, a film egy gyógyíthatatlan rákbeteg anya életét mutatja be, aki süteményárusításból tartja el családját. Izraelé a legjobb vígjátéksorozat, a Traffic light három, harmicas éveiben járó barát kalandjairól szól. Portugáliáé lett az év sorozata, a My love, itt három nő életének alakulása áll az események középpontjában.

Simon Cowell, aki többek között az angol X- faktor, az American Idol, és más tehetségkutatók producere és állandó zsűritagja, tiszteletdíjat vehetett át az ausztrál médiamogultól, Rupert Murdochtól. A boldog Cowell az alábbi szavakkal kommentálta a díjat: ”Bárki állítja, hogy a hírnév, a pénz és a siker elrontja az embert, téved.”