Hercegi esküvő 3D-ben

2010.11.29. 11:56 Módosítva: 2010.11.29. 12:10
Várható volt, hogy a tévék készülnek valami különlegessel Vilmos herceg és Kate Middleton 2011 április 29-én esedékes esküvőjének közvetítésére, amit jóelőre az év legnézettebb tévés eseményeként aposztrofálnak.

Van valami az optimista jóslatokban, hiszen jövőre nem lesz se futball VB, se olimpia, az amerikaifutball-liga döntője, a Super Bowl a helyi 100 millió körüli nézettség mellett világszerte még úgy 2-300 millió nézőt érdekelhet, így könnyen lehet, hogy az esküvő beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Diana hercegnő és Károly herceg esküvőjét 1981-ben becslések szerint 750 millió néző látta világszerte. A jövőre esedékes ceremóniát várhatóan többen nézik majd, hiszen 29 éve még nem volt internetes élő közvetítés, és nem volt minden kínai földművesnek két tévéje. A hagyományos közvetítés azonban nem elég már, a hercegi esküvőt közvetítő Sky-BBC-Virgin trió be is jelentette, hogy 3D-ben is elérhető lesz az esemény.

bm royal fgh17492 01

A megfelelő technikai háttérrel egyelőre csak a Sky rendelkezik, ők eredetileg sportközvetítésekhez vették meg a kamerákat és egyéb, a 3D-adás továbbításához szükséges felszerelést. A BBC már javában tárgyal a legnagyobb brit műholdas tévével, hogy a különleges eseményt a brit köztévé és 3D-ben sugározhassa, ehhez minden bizonnyal a Sky adását kell majd átvenniük.

Nem ez lenne az első 3D-ben rögzített királyi esemény mellesleg: tavaly novemberben került elő egy 17 perces 3D-ben forgatott kisfilm Erzsébet királynő 1953-as koronázásáról, amit két filmes forgatott 3000 fontból. Az eseményeket két kamerával vették fel, ezek képét keverték utána össze, és szerették volna bemutatni a brit mozikban. A sors fintora, hogy a koronázás után a televíziók iránt úgy megnőtt a kereslet a szigetországban, hogy a kisfilmet egyetlen mozi sem akarta bemutatni.