Tarol Mark Zuckerberg sikertörténete

2010.12.13. 12:32
A közösségi háló és a Sakál története kapta a legtöbb díjat a filmkritikusoktól

A közösségi háló a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriában nyert, utóbbit David Fincher megosztva kapta Olivier Assayazzal, a nemzetközi terroristáról, Illich Ramirez Sanchezről szóló Carlos rendezőjével.

Colin Firth, a Király beszédében
Colin Firth, a Király beszédében

Colin Firth lett a legjobb férfi főszereplő, őt A király beszéde dadogós főhőseként nyújtott alakításáért díjazták, második helyen a Carlos címszereplője, Edgar Ramirez végzett. Kim Hye-ja a Mother címszerepéért, a fia ártatlanságának bebizonyításáért küzdő anyáért érdemelte ki a legjobb női főszereplő díját.

A legjobb  női mellékszereplőnek Jacki Weaver találtatott az ausztrál krimiben, az Animal Kingdomban megformált vérnősző nagymamáért, legjobb férfi mellékszereplő Niels Arestrup lett a francia börtöndráma, A próféta maffiózójáért.

A Carlos vitte el a legjobb külföldi film díját. Utóbbi érdekessége egyébként, hogy a címszereplő karaktere, a jelenleg is életfogytiglani büntetését töltő Illich Ramirez, fedőnevén a Sakál, ügyvédjén – aki időközben a felesége is lett - keresztül tiltakozott a film ellen, mert nevetségesnek érezte annak számos jelenetét.