A központi médiában 2012-re mindenki a helyére kerül

2010.12.23. 15:37
Az MTV 1 marad a régi, az MTV 2 gyerekcsatorna lesz. Az MTI-ben központosítják a híreket. Cél, hogy a közmédia vezető szerepet töltsön be az interneten. Elmondták az átalakulás három lépcsőjét.

Az új közmédia-rendszer legyen hatékony és átlátható, az egyes közmédiumok ne egymás ellenében, egymással versengve dolgozzanak, hanem egymást támogatva és kiegészítve - hangoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap szakértője csütörtöki, a témában tartott sajtótájékoztatóján.

Szabó László közölte, azt is elvárják a megújuló intézményektől, hogy "zárkózzanak fel a műszaki technológiai fejlődéshez", és használják azokat az új technológiákat és új felületeket, amelyeket a megváltozott fogyasztói és médiafogyasztási szokások igényelnek.

A szakértő, aki korábban a Duna Televíziót akkor felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének Fidesz által delegált tagja volt, elmondta, a négy közmédium az új rendszerben tartalommegrendelő és tartalomszolgáltató részvénytársaság marad. Feladatuk az lesz, hogy programstruktúrákat, műsorokat találjanak ki, tervezzenek meg és tegyenek rendszerbe. Úgy fogalmazott: "Nem lesz más dolguk, csak az, hogy jó, érdekes, színes, sokszínű műsorokat találjanak ki".

Az alap dolga az lesz, hogy a megrendelt műsorokat elkészítse, legyártsa, akár belső gyártásban, akár külső beszállítókkal állíttassa elő, valamint hogy működtesse a részvénytársaságokat - tette hozzá. Az alapban összpontosulnak majd egyebek mellett a zártkörű részvénytársaságok adminisztrációs pénzügyi, számviteli, jogi feladatai is.

Mint elmondta, a közmédia egyes csatornái a nap 24 órájában szolgáltatnak majd tartalmat.

Ez lesz az MTI

A Magyar Távirati Iroda (MTI) eddigi működésétől eltérően, nem csak hír-, hanem tartalomszolgáltatóként is funkcionál majd. Az MTI Hírcentruma látja el "nyers" híranyagokkal az összes közmédiumot, illetve állítja elő a megrendelt, napi többszöri rádiós és televíziós híradásokat és hírműsorokat, az MTI text-kiadását és a speciális előfizetőknek szóló tartalmakat. Az MTI Új Média szervezeti egysége pedig az online felületeket, illetve az MTV és a DTV programjának feliratait, teletextjét, elektronikus programújságját és a közmédia-rendszer belső intranetét működteti. Az ingyenes szolgáltatás mellett - ha arra piaci igény mutatkozik - a távirati iroda az előfizetők speciális hírigényét is kielégíti majd, amiért viszont már fizetni kell.

Az MTV 1-es csatornája általános, szórakoztató és információs csatorna lesz, míg a 2-esen vissza kívánják adni "a köztelevízió képernyőjét a gyermekeknek és a fiataloknak". A Duna Televízió kulturális, információs, szórakoztató nemzeti csatornává válik, a Duna TV másik (Autonómia) csatornája pedig magas kultúrát sugárzó csatornává "nemesül át".

A Magyar Rádió adói, a Kossuth, a Petőfi és a Bartók is megmaradnak, és megmarad a többi öt csatorna is, a nemzetiségi, a parlamenti, a régiós, valamint a két internetes alapú is.

Szabó László külön kitért az MTI megváltozott helyzetére is. Közölte, a cég feladata lesz a hírgyártás központosítása. Két szervezeti egysége lesz; az egyik a "Hírcentrum", azzal a feladattal, hogy a közmédia összes csatornája számára "hírnyersanyagokat" állítson elő. Hozzátette: ezekből állítják majd össze az egyes csatornák saját hírműsoraikat.

Az MTI másik szervezeti egysége, az "Új média" nyit majd az új technológiák felé. Jelezte: azt szeretnék, ha a közmédia vezető szerepet töltene be az internetes szolgáltatásokban.

Elmondta azt is: az átalakulás három szakaszban történik: 2011 január 1-jétől az alap átveszi a négy intézmény munkavállalóinak döntő többségét és a vagyonának nagy részét.

A "kezdeti szakasznak" nevezett első három hónapban alakul ki az alap és a részvénytársaságok szervezeti és működési szabályzata, és az új működési rendje. Jelezte: jelenleg is "okoz nehézséget" ennek a szakasznak a lebonyolítása.

A második, az "átmeneti időszakban", 2011 áprilisától decemberig mindenki megtanulja majd az új működési mechanizmust, módszereket, "ekkor mindenki a helyére kerül, a puzzle összeáll", új munkafolyamatokat kell tanulni, új szervezeti rendszerek alakulnak ki és "új főnökök" lesznek.

A harmadik szakasz 2012 január 1-jével kezdődik, mint mondta, ez már a megújulás időpontja, ekkortól lehet reményeik szerint a BBC-t példának állító új magyar közmédiarendszerről beszélni.

Aki dolgozott, dolgozni fog

A január 1-jével átalakuló új közmédiarendszerben mindenkit tovább foglalkoztatunk, akinek eddig is volt feladata - közölte Fazekas Csaba, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján: "aki dolgozott, az továbbra is dolgozni fog".

Az átalakítás márciusig tartó első szakaszában átveszik a "komplett kollégaállományt". Mint fogalmazott, ez azt jelenti, hogy a "fizetési szalag aláírója", az átutaló személye változik csak meg, a főnöke, a munkavégzés helye, a munkavégzés eszköze nem.

Fazekas Csaba szerint a közmédia munkavállalói a háttérben zajló
"közgazdasági és jogi procedúrát" nem is fogják észrevenni.
Létszámleépítésről nem folytattak megbeszélést, ugyanakkor racionalizálásról igen.