Sok a 3D-s képernyő, kevés a műsor

2011.01.10. 15:00
A gyártók belehúztak a 3D-s televíziók előállításába, de a műsorkészítők még nem álltak át az új technológiára

Átlépte a hárommilliós határt a háromdimenziós képernyőjű tévék száma 2010-ben a DisplaySearch szerint. A kérdés csak az, készül-e annyi műsor 3D-ben, ami miatt érdemes megvenni a legújabb trendnek megfelelő készülékeket.

Paul Gray, az elektronikai kutatás vezetője ezt mondta: "A gyártók kicsit megelőzték korukat a 3D-s képernyőkkel, mert az emberek csak akkor fognak tömegesen három dimenziós tartalom lejátszására alkalmas televíziót vásárolni, ha készülnek is ilyen műsorok. Másfelől viszont, a közvetítő eszközök tömeges gyártása inspiráló lehet a műsorkészítők számára”

Graynek valószínűleg igaza van, mert az elmúlt napokban két hír is megjelent 3D-s műsorok elérhetővé tételéről. Marc Dorcel, a francia pornóbirodalom egyik koronázatlan királya – egyébként magyar felmenői vannak –  tavaly vezette be, hogy az egyik csatornán a műsorok 3D-ben készült verziója is megtekinthető, különdíj ellenében; most pedig a weboldalán is lehetővé teszi a videók 3D változatának letöltését.

A szórakoztatás más szegmensét képviselő, ám ugyancsak francia alapítású MyZenTv pedig pár napja bejelentette az első olyan csatorna indítását, ahol eredetileg is 3D-ben készülő műsorokat fognak sugározni, mivel a felmérések szerint a kétdimenziós képek három dimenzióssá konvertálása  nem nyújtja a nézőknek a várt élményt. A sajtóközlemény szerint " A myZen 3D csatorna igazi kikapcsolódást kínál, a műsorok megtekintéséhez megalkotott speciális szemüveggel a néző egy másik világban érzi magát, gyönyörű képek úsznak a szeme elé, és ha akarja, relaxációs gyakorlatokkal is egybekötheti a különleges élményt.”

A gyártók versengése miatt a televíziók 3D-kompatibilitása kötelező elemmé válhat az elkövetkezendő években, az előrejelzések szerint 2014-re kilencvenegy millió készülék lesz forgalomban. Tovább erősíti a versenyt, hogy többféle technológia is létezik a 3D élmény nyújtására, és már megjelentek az olyan készülékek is, amelyek speciális szemüveg nélkül is képesek térhatást nyújtani.