Elárasztják az NMHH-t a köztévés javaslatok

2011.02.10. 09:55
Egy hét alatt több mint ötszázan töltötték ki az NMHH honlapján azt a kérdőívet, amelynek adatait figyelembe veszik a közmédiumok működésének alapelveit meghatározó Közszolgálati Kódex kidolgozásakor.

A médiahatóság január végén jelentette be, hogy emailben (milegyenateveben@nmhh.hu) és levélben (1088 Budapest, Reviczky u. 5.) is megírhatja bárki, hogy mit látna szívesen a Közszolgálati Kódexben, ami azt határozza majd meg, hogyan kell működniük a közszolgálati tévéknek. Az NMHH a blogjában is lehetőséget ad a javaslatok kifejtésére.

Valóságshow-ra is lehet szavazni

A médiahatóság honlapján található 11 kérdéses kérdőív többek között olyan válaszlehetőséget is tartalmaz, hogy "munka után legszívesebben valóságshow-t nézek", azt azonban nem tudni, hogy bekerülne-e a kódexbe a reality műfajának preferálása, ha a válaszadók többsége ezt támogatná.

Feltehetően a kérdőív Süveges Gergőnek, az m2 január elsején kinevezett intendánsának is segíteni akar a gyermek- és családbarát csatorna programjának összeállításához, mivel azt is megkérdezik a válaszadóktól, hogy melyik rajzfilmet szeretik jobban, a Kacsameséket vagy a Frakkot.

Az ötleteket március közepéig várják, aztán a a médiatanács várhatóan még az első félévben, a nyár elején elfogadja a kódexet - mondta Kiricsi Karola, a médiatanács szóvivője. A kódexben foglaltak betartását a március végén felálló, 14 egyházi és civil szervezet képviselőit tömörítő Közszolgálati Testület ellenőrzi majd. Megsértése esetén a médiatanács figyelmeztetheti a tévéket, de eljárást nem indíthat és bírságolási joga sincs.

Több pénzt adnak a helyi tévéknek

Kiricsi Karola kedden bejelentette azt is, hogy a tavalyinál 53 százalékkal több pénzt, mintegy 700 millió forintot fordít az idén a helyi televíziók és rádiók közszolgálati célú műsorainak támogatására a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.

A médiatanács januári döntésével az idén az elmúlt évinél 60 százalékkal több pénz - 500 millió forint - jut a közösségi médiaszolgáltatók, azaz a nem nyereségérdekelt helyi rádiók és televíziók működési költségeire, rövidesen pedig a műszaki támogatásra vonatkozó pályázatokat is kiírják. Mint Kiricsi Karola szóvivő. Mint elmondta, nemcsak a keretösszeget, hanem az egy műsor támogatására jutó lehetséges összeget is növelték.