Nőkkel és a szakma nagy öregjeivel jön a Harmadik félidő

2011.02.22. 16:07
A SportTv merész lépésre szánta el magát, és megújítja a hazai televíziós gólösszefoglalók lassan húsz éve változatlan formátumát. A csatorna jól ismert szakértői persze a Harmadik félidőben is szerepet kapnak, de a műsort fiatalok (köztük két nő) vezetik, és Ganxta Zolee régi harcostársa, Sámson húzza majd a talpalávalót.

Arra a kérdésre, hogy érdemes volt-e egy ilyen műsorra külön díszletet építeni a Róna utcában, Máté Pál főszerkesztő azt válaszolta, hogy anyagilag nyilván nem, de itt más szempontok is érvényesülnek, teszem azt, a kötelességtudat, valamit az, hogy egy adott országban mindig kiemelt figyelem kíséri a hazai bajnokságok eseményeit. Ez mondjuk a nézőszámon nem nagyon látszik meg, hiszen az NB1-es csapatok nem egy esetben kongó lelátók előtt játszanak, és a Monicomp Liga meccseinek nézettség sem hozott még szívbajt az RTL vagy a Tv2 vezérkarára.

Új díszletek között

A MAFILM egyik stúdiójában húzták fel a magyar sporttelevíziózás történetének legdrágább kulisszáit, amik egyszerre formabontók és hagyományőrzők. A vasárnap esténként jelentkező élő műsor közönsége félkörívben elhelyezett, arénaszerű széksorokban ül majd, a stúdió padlója zöld, mint az isteni gyöp, a vendégek egy stilizált játékoskijárón vonulnak be az arénába, a nézőtérrel szemben egy (működő) eredményjelzőt vontak fel, szóval költöttek a dologra rendesen, az látszik.

A lényeg viszont maradt: középen egy félköríves asztal körül ülnek majd a szakértők, akik az eseményeket kommentálják - úgy látszik, bizonyos kérdésekben a televíziózás merevebb, mint a katolikus egyház szertartásrendje. Az már más lapra tartozik, hogy közönség csak az egyik oldalon ül, szemben nincsenek széksorok sem, csak valami köríves ledfalszerűség, ami, ha az adás alatt is vérvörös színben fog pompázni, hamar az agyára megy a nézőknek.

Kicsit a magyar futball áldatlan állapotait tükrözi a játékoskijáró szándékoltan sebtében eldolgozott betonfala, illetve fakeretre vagy gipszkartonra felvitt malterrétege is, pont úgy, mint egy elhanyagolt stadionban. A nézőtéri székeket sem mázsás férfiaknak találták ki, alattam majdnem összecsuklott a kissé olcsó műanyagból készült piros szék, ami különösen azért lesz érdekes, mert a műsor két és fél órás lesz.

Interaktív sporttévé

Az új díszlet mellé új műsorszerkezet is érkezik, Máté Pál szerint a legfontosabb változás az, hogy amellett, hogy nem akarnak vásári mulatságba átmenni, a gólösszefoglaló túlmutasson egy hagyományos sportműsoron, amiben egy asztal mögött ülnek a beszélő fejek, és a mágnestáblán mutogatják, hogyan tolta fel a középpályás védekezését a Paks, és milyen rosszul tette. Modern technológia, képernyőre karikákat és vonalakat húzó szakértők lesznek a monstre adásfolyamban, ami a vasárnap esti meccsel indul (nettó egy óra 45 perc).

A változások között a nézők aktív részvételét is kiemelte a főszerkesztő, a nézők egy-egy vitatott eset visszajátszását piros és sárga lapokkal kommentálhatják, gondolom a piros jelenti azt, hogy a bíró tévedett. Lesznek játékosportrék Sztárlesen címmel, a Családi páholy nevű szegmens pedig a labdarúgók emberi arcát mutatja majd meg.

30 deka címet kapta az a műsorelem, amiben a meghívott vendégek mérik össze tudásukat, merész tippem szerint dekázásban, megválasztják majd a forduló és a bajnoki idény legszebb gólját is - ennek a résznek a Bólints Tibi! nevet adták a készítők. A Férfipáholyban bepillantunk a futball, mint játék mögé - bármit is jelentsen ez, remélem, hogy mindig valamelyik műsorvezetőnő konferálja majd fel.

Külföldi minta

A műsor mintájául a Sat1 Ran! című egykori gólösszefoglalója szolgált, legalábbis abban a tekintetben, hogy minden meccsről nagyjából mindent megmutatnak majd. Az ígéretek szerint nem marad titokban egy alattomos herefogás és sunyi könyöklés sem, az utóbbit annak idején külön sportággá fejlesztő Mátyus János most örülhet, hogy már nem NB1-es játékos.

Mivel egy-egy fordulóból a SportTV eleve közvetít négy meccset, a Duna Tv pedig egyet, csak három olyan találkozó akad majd hetente, ahová a televízió nem rendes stábbal vonul ki, de ettől függetlenül minden fontos eseményről beszámolnak majd. A két és fél órás műsoridő elsőre soknak tűnik, jegyeztem meg Máté Pálnak, aki erre azt válaszolta, hogy reméli, ha a Sport1 műsorán Barca-meccs megy majd a Harmadik félidővel szemben, azért sokan átkapcsolnak majd hozzájuk is.

Szakértők és nők

Nyilasi Tibor, Várhidi Péter, Bognár György, Hajdu Attila és Puhl Sándor alkotják majd az állandó szakértői stábot, őket a hagyomány és a szakértelem miatt tartja fontosnak a csatorna. Máté Pál azt valahol sajnálja, hogy a jelenlegi fiatal futballistagenerációt leszámítva az elmúlt húsz évben nem tűnt fel egyetlen olyan edző vagy labdarúgó sem, akiből hiteles szakkomentátort lehetne faragni. Sebaj, majd 2040-ben Dzsudzsák Balázs és Koman Vadimir mutat rá a magyar futball szépségeire.

A műsorvezetők az újítás jegyében kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert arcok - a két hölgy (Lipcsei Betta egykori modell és futballbolond illetve Takács Rita, a csatorna saját nevelésű sportriportere) Máté Pál szerint nehéz helyzetben van, hiszen a labdarúgás alapvetően a férfiak sportja, de bízik abban, hogy ha időt és türelmet kapnak, a nézők elfogadják majd őket. A másik két műsorvezető a SportTV-ről már ismert Petur András és Molnár Mátyás lesz.

Az első adás ezen a hétvégén, az első tavaszi NB1-es forduló zárómérkőzése után, este fél nyolctól lesz látható a Sport2 műsorán.