Peking együttműködést vár a külföldi tudósítóktól

2011.03.01. 13:12
A törvények és a szabályok betartására hívta fel az újságírók figyelmét Csiang Jü kínai külügyi szóvivő.

Amennyiben a riportereket sérelem éri, úgy azt a rendőrségen kell szóvá tenniük, s az ki fogja vizsgálni az ügyet - jelentette ki Csiang Jü azzal, hogy a vasárnapi Vangfucsing sétáló utcában történtek részletei számára nem ismeretesek, de az ügyben nyomozás folyik. Csiang azért azt megjegyezte: tudomása szerint a rendőrség a helyszínen tájékoztatást adott a vonatkozó szabályokról, s ezt kiegészítette azzal, hogy a zökkenőmentes újságírói munka jövőbeni folytatásához az újságírók együttműködésére is szükség van.

A feltűnően nagy számban jelenlévő tudósítók újra és újra kérdezték, hogy az őket, vagy kollégáikat ért atrocitások civil ruhás elkövetői kik lehettek és hogy közük van-e a rendőrséghez. Azt is firtatták, hogy miként tájékozódhatnak előre arról, hogy adott helyszínen és időben van-e riporterek, operatőrök munkáját korlátozó intézkedés érvényben.

Ezekre a kérdésekre a szóvivő újra csak a rendőrséget, vagy a minisztérium információs osztályának ügyeletét ajánlotta a jelenlévőknek és annak belátására kérte őket, hogy adott esetekben és helyzetekben a hatóságok jogosultak működésüket korlátozni. "Peking nagy város, nagy népességgel, ezért különösen is fontos a rend fenntartása" - jegyezte meg Csiang.

A tájékoztatón csak érintőlegesen esett szó arról, hogy az újságírók mi végre gyülekeztek vasárnap kora délután Peking belvárosának forgalmas bevásárló utcájában, s mi indokolta a hatalmas rendőri készültséget. A tudósítók egyike-másika épp azt hangoztatta, hogy nem volt "esemény", miért kellett megtiltani, az "eseménytelenség" tényének közvetítését.

Február 27-én vasárnapra immár második alkalommal hívtak tüntetőket ismeretlenek egy az Egyesült-Államokból működtetett kínai nyelvű honlapon Pekingbe és Sanghajba, valamint további 11 nagyvárosba. A múlt vasárnap a megadott pekingi helyszínen szalagkordonnal terelték a járókelőket a rendőrök, a külföldi újságírókat kiszűrték, megszólították, adataikat felírták, megkérdezték, hogy miért jöttek és közölték velük: tilos mozgóképet rögzíteni és interjút készíteni.

Hétfőn nyilvánosságot kapott hírek szerint több újságírót ért inzultus, egyes forgatócsoportokat több órára bevittek a rendőrségre, míg a Bloomberg hírügynökség videósára ismeretlen körülmények között civilek támadtak. Kellemetlenség ért több mint tucatnyi újságírót, operatőrt, köztük a BBC, valamint a CNN hírtelevízió munkatársait is.

Hétfőn az Európai Unió delegációja és az amerikai nagykövet közleményben szólított fel az újságírók szabad munkavégzésének biztosítására, személyi védelmükre, valamint a konkrét esetek kivizsgálására.