Rágalmazás miatt perlik a Top Geart

2011.04.01. 11:47
A világ egyik legviccesebb és alighanem legkedveltebb autós showműsora nem először kerül a lapok címoldalára. Legutóbb éppen Mexikónak és a mexikói népnek szólt be a három műsorvezető, most a Tesla Motors autógyár perelte be őket.

A Tesla állítása szerint a Top Gear 2008 december 14-én műsorba került adásában látott egyik szegmensben Jeremy Clarkson és két műsorvezető társa (James May és Richard Hammond) a gyár elektromos autóit megbízhatatlan járműveknek állítják be. A Tesla azt kifogásolja, hogy az elvégzett tesztek során Clarksonék azt állították a az autóról, hogy mindössze 55 mérföldes hatótávolsággal rendelkezik, miközben a gyári adatok szerint legalább 200-at kellene tudnia.

tesla

Egy másik jelenetben az autó fékje romlott el, majd a motor állt le és indult újra különösebb ok nélkül. A műsorvezetők felváltva pocskondiázták a technológiát, 16 órás töltés időről beszéltek és gyakori lerobbanásokról, melyek a Tesla szerint korántsem fedik a valóságot. A pert egyébként azért indították, mert még 2008-ban, az epizód sugárzását követően panaszt tettek a BBC-nél, minek eredményeképpen a csatorna elnézést kért, de hiába jelezték a cég ügyvédjei, hogy nekik ez kevés, és azt kérik, ne vetítsék le az ominózus tesztet a tévében, a BBC figyelmen kívül hagyta kérésüket, írja a Wired.

A BBC annak idején azzal védekezett, hogy a jelenet azt illusztrálta, mi történik, ha egy elektromos autóból elfogy a nafta - haza kell tolni.  Ez nem nagyon tetszett a Tesla képviselőinek, de ennyiben hagyták a dolgot azzal a feltétellel, hogy az indoklást a BBC valamilyen formában közzéteszi, jelezve, hogy a műsorban elhangzó állítások és a lerobbanó autók csak egy vicces jelenet részei. "Hazudtak akkor is, és hazudnak most is. Ebből van elegünk." - nyilatkozta a Tesla jogi képviselője. A BBC-nek április végéig kell reagálnia a vádakra.