Kimosták a Top Geart a Mexikó-ellenes poénokból

2011.04.05. 12:06
Újabb Top Gear-epizód botránya cseng le: miután a mexikóiakat lustának, nemtörődömnek és felfuvalkodottnak titulálta egy mexikói sportkocsival kapcsolatban az autós magazin, a panaszok nyomán kivizsgálták az ügyet: megállapították, hogy valóban sértő sztereotípiákon alapulnak a kijelentések, de a műsor ezt nem is titkolja.

A média felügyeleti szerv elismerte, hogy a sorozat februári epizódjában elhangzott kijelentések negatív nemzeti sztereotípiákon alapszanak, és egyesek számára sértőek lehetnek.

"Pont olyan, mint minden mexikói, lusta, kövér állandóan fingik, ott végzi majd egy kerítés mellett, egy kivágott pokróccal" - hangzott el a műsorban. Több száz panasz érkezett a sorozatban elhangzott kijelentések miatt, mely még a mexikói nagykövetet sem kímélte: biztos nem nézi az esti műsort, mert olyan lusta, hogy alszik, mondták. A BBC hivatalosan bocsánatot kért a nagykövettől, aki „felháborítónak és megbocsáthatatlannak” minősítette a sorozat stílusát. A felháborodott nézők xenofóbnak, diszkriminatívnak és rasszistának nevezték a műsort.

Ugyanakkor az Ofcom felügyeleti szerv megállapította, hogy a Top Gear híres szándékoltan szókimondó, direkt stílusáról, melynek sokszor célpontjai különböző társadalmi vagy népcsoportok, a „közönség pedig tisztában van az ehhez hasonló megjegyzések szórakoztató céljával”. Kevesen úszták meg eddig a népszerű sitcom vulgáris humorát: a legutóbb a kurvázó kamionsofőrökre tett kommentárok váltottak ki felháborodott reakciókat az érintettek részéről.