Nem érdekli a tévéket az Emmy-gála

2011.04.22. 10:57
Nem egészen öt hónap múlva adják át a tévés Oscarnak tartott Emmy-díjakat, immáron 63. alkalommal. A szobor a tévés szakma egyik legnagyobb elismerésének számít, ami közvetlen anyagi előnnyel ugyan nemigen jár a díjazottaknak, de tuti nem árt karrierjüknek. A sors különös tréfája, hogy egyelőre úgy tűnik, egyetlen amerikai tévéadó sem közvetíti a gálát.
emmy

Az Emmy-t rendező Amerikai Tévéakadémia legutóbbi, nyolcéves szerződése már lejárt, és a hagyományoknak megfelelően mind a négy nagy networknek kiküldték új ajánlatukat - a Super Bowlhoz hasonlóan az Emmy-t az NBC, az ABC, a CBS és a Fox vetésforgóban közvetíti az USA-ban, illetve közvetítette, legalábbis eddig. Az új szerződés ugyanis nemhogy nincs aláírva, a felek (a Tévéakadémia és a network tévék) álláspontja nagyon távol áll egymástól.

A Tévéakadémia nevében alkudozó Kenneth Ziffren és a tévések képviselői a Hollywood Reporter megkeresésére nem válaszoltak, de iparági pletykák szerint a tavaly még 7,5 millió dolláros, az idei évre tuti emelkedő jogdíj a legfontosabb kérdés, amiben meg kellene egyezniük a feleknek. A szeptember 18-én megrendezésre kerülő puccos gála hosszával is elégedetlenek a tévék képviselői, akik a kábeladók előretörésére mutogatva azt kérik a Tévéakadémiától, hogy vegyenek ki bizonyos kategóriákat, és a gálát próbálják meg rövidebbre szabni.

Ha ez megtörténne, valószínűleg a rendezésért és forgatókönyvekért járó Emmy-kategóriák kerülnének ki az élő közvetítésből, aminek a szakma nem nagyon örülne, a közönség viszont igen, és a network tévéket a nézettségen kívül nem nagyon érdekli semmi, legfőképpen nem pár sértett egó. A megoldás tehát pofonegyszerű is lehet(ne), de a Tévéakadémia és a különböző szakszervezetek (DGA - rendezők, WGA - írók) között érvényben lévő szerződés ezt nem teszi lehetővé - így alakult ki a jelenlegi patthelyzet.