Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dollármilliókat ér a régi-új CBS-krimi

2011.05.05. 11:15 Módosítva: 2011-05-05 11:16:05
A Hawaii Five-0 remake-je epizódonként 7,5 millió dollárt hoz a konyhára. Most már nem csak több évad után veszik meg a kis adók a jó sorozatokat, ezért az amerikai sorozatok akár már az első évad után is nyereségesek lehetnek.

Az idei tévés évad egyik legjobb újonca a Hawaii Five-0 című remake, aminek eredetije 1968-80 között, 12 évadon át számított a CBS egyik legkedveltebb sorozatának. A tavaly szeptember óta látható nyomozós sorozat átlagosan 12,3 millió nézőt érdekel, és a legnézettebb húsz műsor között van. A sorozatról írt kritikánkat itt olvashatják.

A sikere annyira nem meglepetés, a főszereplő páros (Scott Caan és Alex O'Laughlin) a fiatalabb korosztálynak is bejön, a történetek epizodikus és nem szerializált szerkezetűek, azaz simán ki lehet hagyni kettőt-hármat, a néző nem veszti el a fonalat. Ami pedig nem elhanyagolható: a széria már az első évadban hasznot hozott a gyártónak és a csatornának.

Hawaii Five-0 CBS square

A CBS elnöke, Les Moonves szerint a Hawaii Five-0 ismétlései epizódonként ötmillió dollárt hoznak a konyhára (az USA-ban a TNT vette meg a kábeles jogokat, nálunk a Tv2 vetíti a sorozatot), és erre jön még rá a nemzetközi sugárzás után járó jogdíj, aminek mértékét 2,5 millió dollárra becsülik részenként.

Moonves azt reméli, hogy az első évaddal így 165 millió dollárt biztosan megkereső széria (22 epizódot forgattak a 2010/11-es évadhoz) ugyanolyan sikeres lesz, mint az NCIS- vagy a CSI-franchise, amik már évek óta termelik stabilan a milliókat.

Az amerikai televíziózásban kialakult rendszerben a gyártó stúdió a sorozatot vetítő adótól licenszdíjat kap az epizódokért cserébe, ami az első pár évadban szinte soha nem olyan magas összeg, hogy akár csak a gyártási költségeket fedezze. Az ismétlések, utósugárzások jogait általában az első négy évad után szokás eladni, amikor már az egyes szériákból 80-100 epizód áll rendelkezésre, és a kábelcsatornák hosszú távra tudnak tervezni velük.

Az elmúlt két évben azonban a trend megfordulni látszik, és a kábelcsatornák már az első vagy második évad után megvásárolják a jogokat, különösen akkor, ha az újoncsorozat ígéretes számokat hoz a network tévéken. Az NCIS Los Angeles után a Hawaii Five-0 a CBS második olyan sorozata, amit már az első évad közben haszonnal sikerült eladni, de míg az NCIS-spinoff mögött ott van egy sikeres előd (az anyasorozat a nyolcadik évadában jár, nézettsége 18 millió fölött van), a Hawaii Five-0 csak az előd hírnevéből táplálkozhatott.