Le akarják váltani a vajdasági Magyar Szó főszerkesztőjét

2011.06.22. 16:38 Módosítva: 2011.06.22. 16:40
A legnagyobb példányszámú vajdasági magyar napilap, az újvidéki Magyar Szó főszerkesztőjének leváltásáról tanácskozik csütörtökön a szerbiai magyar kulturális önigazgatás legfőbb szerve, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT).

A Magyar Szó taggyűlési jogokat gyakorló testülete (tjgyt), azaz az újság tulajdonosa hétfőn javasolta Pressburger Csaba főszerkesztő eltávolítását. Helyébe a kilenctagú tulajdonosi testület Varjú Mártát, a Magyar Szó újságíróját javasolja megbízott főszerkesztőnek.

A Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatala által kiadott közleményben az olvasható: tekintettel a kérdés jelentőségére és annak szükségességére, hogy biztosítsák a lap zavartalan működését, az MNT Hivatala sürgősségi indítványban javasolta a kérdés napirendre tűzését.

A tjgyt hétfői határozatának indoklásában a felmentést több, súlyos szakmai mulasztással és hibával indokolta.

A Magyar Szó főszerkesztőjének leváltására irányuló kezdeményezést bírálta a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) és a vajdasági magyar újságírók érdekvédelmi szervezete is, mert úgy látják, hogy politikai okokból távolítják el Pressburger Csabát a vajdasági magyar lap éléről.

Az újságíró szervezetek tiltakoztak amiatt, hogy sem a főszerkesztőt, sem a tulajdonosi testület tagjait nem tájékoztatták a hétfői ülés előtt arról, hogy ez a kérdés is napirenden szerepel, és a főszerkesztő leváltására vonatkozó indítványt egy olyan napirendi pont mögé rejtve tárgyalták, amely nem utalt a valós tartalomra.

Tiltakoztak amiatt is, hogy a tulajdonosi testület ülésén részt vevők közül többen a napirendi pont tárgyalása közben, külön kérésre kapták csak kézhez a leváltási javaslatot, amelyben többek között szakmai nemtörődömséggel, károkozással, rágalmazással, részrehajló tájékoztatással vádolják a lap vezetőségét.

A Magyar Nemzeti Tanács közleményben tudatta: mielőtt dönt a kérdésben, meg akarja ismerni Pressburger Csaba főszerkesztő álláspontját és érveit.

A Facebookon tüntetést szerveztek a vajdasági magyar szabad sajtóért. Szabadkán, a Magyar Ház előtt lesz a demonstráció csütörtökön délután háromtól.