Nagyit is perel a pornós cég torrentezésért

2011.07.06. 13:19
A pornófilmes producerek legújabb pénzszerzési módszere abból áll, hogy az internetes felhasználókat perli ingyenes letöltésért, írja a Palm Beach Post.

A több tízezer érintett egyike egy idős hölgy, aki bevallása szerint a wifit nem tudja megkülönböztetni a hifitől, és 14 éves unokája szerelte be hozzá a világhálót, neve mégis ott szerepel a legfrissebb Miami bírósági ügyek között. Csak Miamiban 1300 másik felhasználó járt még így.

Egyesek szerint ez igazságszolgaltatásnak álcázott pénzszerzési stratégia, amivel a producerek nagyobb haszonra tesznek szert, mint az egyes filmek eladásából tennék. Az érintettek ugyanis inkább kifizetik a többezres bírságot egy 20 dolláros videóért, minthogy nevük nyilvánosságra kerüljön, vagy a 150 ezer dollárra rúgó jogdíjsértési büntetést kelljen kifizetniük. Sokszor pedig nem is ők személy szerint az elkövetők.

A letöltést ugyanis bárki végezhette, aki a wifihez hozzáfér, a perlők eleinte csak az IP-címet tudják beazonosítani. A netszolgáltatók aztán megadják a címhez tartozó nevet, ami sokszor vezet olyan perekhez, melyben egyértelműen ártatlan feleket is sújthat a fizetés. A nagymama mellett például egy cég asszisztense is kapott többezres bírságra felszólító levelet, az ő neve szerepelt a cég telefonszámláin.

Gyakran nemcsak levélben, de telefonon is fenyegetik az érintetteket, a legtöbben pedig fizetnek. Bár nem mindegyik esetben van szó pornófilmekről - így például a 2010-es A feláldozhatók című Stallone-film vagy függetlenfilmek letöltői is szerepelnek a perelt alanyok között -, az esetek legnagyobb része mégis a Stripper Academyhez hasonló olcsó online tartalmak nézőit célozza meg, akik készségesebben fizetnek, hogy az esetleges szégyent elkerüljék.

Az átlag 6000 dolláros bírságok megsokszorozódnak akár egyetlen letöltés esetén is: egy cégnél letöltött két film miatt több ezer alkalmazottat perelnek, akiknek a fele ügyvédi becslés szerint várhatóan beadja majd a derekát. Mivel az ingyenes letöltést biztosító programozók elérhetetlenek, a felhasználókon csattan az ostor.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport