Feljelentést tettek a Duna Tv sorozatai miatt

2011.10.07. 18:33
Nyolc olyan cég lehet érintett az ügyben, csalást, sikkasztást sejtenek. Másfél milliárdért rendelt sorozatokat, műsorokat a Duna, de kevesebből forgatták le végül azokat.

Feljelentést tett pénteken a Fővárosi Főügyészségen a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a Duna TV korábbi vezetése által kötött műsorgyártási szerződések ügyében.

Szabó László, az MTV kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, a feljelentést az MTVA vezérigazgatója, Böröcz István és Kálomista Gábor producer tették meg, miután egy belső vizsgálat kiderítette, hogy a Duna TV másfél évvel ezelőtt olyan szerződéseket kötött a filmgyártásra, amelyeknél felmerül a csalás, sikkasztás és hűtlen kezelés gyanúja. Az ügy érdekessége, hogy az egyik gyanús sorozatot (amely most Hacktion címen fut az m1-en) végül éppen Kálomista Gábor cége gyártotta a Duna Televíziótól megrendelést kapott cég megrendelésére.

Szabó László kifejtette, hogy a Duna TV akkori vezetése nem győződött meg arról, hogy a megbízott cégek képesek-e a megrendelt filmek legyártására. Ezek a cégek ugyanis általában a rájuk bízott munkát kiszervezték másik cégeknek. A megrendelt filmek egy része a mai napig sem készült el, és vannak olyanok, amelyek adásba szerkeszthetőségét most vizsgálják. A szerződések összértéke mintegy másfél milliárd forint.

Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője múlt pénteken közölte, hogy feljelentést tesznek a Duna Televízió Zrt. által 2010-ben, Cselényi László elnökségi időszaka alatt megkötött egyes műsorgyártási szerződések vonatkozásában. Mintegy nyolc olyan cég lehet érintett az ügyben, amely a Duna TV-vel kötött műsorkészítési szerződést, ám a filmeket más vállalkozással gyártatta le az eredetileg vállalt összeg 30-40 százalékáért.