Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Hírműsorokat támogat a Médiatanács

2011.10.13. 15:21

A Médiatanács döntése értelmében a helyi és körzeti televíziók és rádiók 215 millió forint pályázati pénzhez jutottak. A médiaszolgáltatók a támogatást hír- és magazinműsorok gyártására fordíthatják. A pályázati összegek odaítélésével a Médiatanács célja a közönség sokszínű tájékozódásának és a médiapluralizmus érvényesülésének támogatása, írja az mmonline.hu.

A Médiatanács még februárban bocsátott ki pályázati felhívást helyi és körzeti rádiók és televíziók hírműsoraira, sporthíreire, valamint rádiós közérdekű, televíziós közéleti, továbbá kulturális magazinműsorokra. Az év elején meghirdetett eljárásban három fordulóban lehet pályázatot beadni, a Médiatanács ezúttal a második forduló eredményeiről döntött. A Médiatanács ebben a fordulóban hatvankét médiaszolgáltató műsorainak készítését támogatta összesen mintegy 215 millió forinttal. Az eljárás második fordulójában az összegből 29 televízió és 33 rádió részesült.

A nyertes rádiók műsorkészítői ebben a fordulóban a kiosztott 91,6 milliós összegből mintegy 2-3 millió forinttal számolhatnak. A televíziós közéleti magazinműsorokra közel 28 millió forint jutott 10 médiaszolgáltatónak, hírműsorok és kulturális magazinműsorok gyártására pedig 95,5 millió forinton osztozhat 19 televízió. A rádiós pályázatokra eddig 178 millió forint támogatást nyertek el a szolgáltatók. A fennmaradó összeget, közel 92 millió forintot a pályázat harmadik fordulójában osztják szét.

A televíziók állandó műsorainak készítői eddig 250 millió forinton osztozhattak. A közéleti műsorok támogatására közel 30 millió forint maradt meg, amelyet a Médiatanács visszafordít a pályáztatásra. A televíziós hír- és kulturális magazinműsorok esetében még összesen 85 millió forintos támogatásra számíthatnak a pályázók. Az idén a csaknem 690 milliós támogatási keretösszeggel 55 százalékkal több pénz jut a tavalyihoz képest a helyi és körzeti médiaszolgáltatók műsorkészítési költségeire.