Életműdíj járt az American Idolért

2011.11.22. 10:56
Brit produkciók és alkotók aratták a legnagyobb sikert a 39. nemzetközi Emmy-díj New Yorkban tartott átadóján: összesen öt szobrot vihettek el a helyi idő szerint hétfő esti gálaesten.

Két Emmyt is kapott a tévés versenyben az Accused brit krimiantológia, a legjobb drámai sorozatnak járót, és a legjobb színész díját: Christopher Eccleston az egyik epizódban játszik. A legjobb színésznő díját Julie Walters a Mo című tévéfilmért vette át. Az alkotás Mo Mowlam 2005-ben elhunyt brit munkáspárti politikusról szól.

A szokatlan körülmények között élő tinikről szóló két brit produkciót is díjazták: a The World's Strictest Parents, és a Gereth Malone Goes to Gyndebourne címűt.

A legjobb televíziós filmnek vagy minisorozatnak járó nemzetközi Emmy a Millennium-trilógia svéd feldolgozásáé, a legjobb telenovellát elismerő díj pedig a portugál Lacos de Sangue című produkcióé lett.

A dokumentumfilmek között a kanadai Life with Murdert jutalmazták, a legjobb vígjáték pedig a belga Benidorm Bastards rejtettkamerás műsor. A fiataloknak szóló műsorok mezőnyében a chilei Con Que Suenas? (Miről álmodsz?) nyert.

A díjátadó gálán Lady Gaga adta át a nemzetközi Emmy alapítói által életre hívott életműdíjat Nigel Lythgoe brit producernek, többek között az American Idol és a So You Think You Can Dance? műsorokért.

A nemzetközi Emmyt a New York-i központú Televíziós Művészetek Nemzetközi Akadémia ítéli oda minden évben a legjobbnak ítélt, nem amerikai televíziós produkciónak. A jelöltek húsz országot képviseltek, ami rekord a díj eddigi történetében. Tíz kategóriában osztottak, összesen negyven jelölt közül.