Elzavarják az éhségsztrájkolókat

2011.12.13. 10:44 Módosítva: 2011.12.13. 15:40
Délután levelet kaptak az éhségsztrájkolók, amelyben felszólították őket, hogy hagyják el az MTV épülete előtti területét. Az MTVA kedd reggel közleményben jelentette be, hogy bár meglátása szerint Nagy Navarro Balázs éhségsztrájkja csak önmegvalósítás, egyelőre nem rúgják ki a szombat délután 2 óra óta az MTV épülete sztrájkoló szakszervezeti vezetőt. A Duna TV-től októberben elküldött riporter, Kembe-Sorel Arthur délután csatlakozik az éhségsztrájkolókhoz.

Az Index megtudta, hogy az MTVA jogi és biztonsági igazgatója levelet írt az éhségsztrájkolóknak, amelyben felszólítják őket, hogy haladéktalanul hagyják el az MTV épülete előtti területet, mivel az magánterület és ők nem kértek engedélyt területfoglalásra. A levél szerint az éhségsztrájk ellentétes a sztrájktörvénnyel, mivel Üzemi Tanács póttag nem szervezhet és támogathat sztrájkot. Bár az MTVA jogellenesnek tartja a sztrájkot abbéli aggodalmában, hogy az éhségsztrájkolókat egészségkárosodás fenyegetheti pihenőhelyet jelölnek ki számukra a B szárnyban.

Szávuly Aranka, az egyik éhségsztrájkoló az Indexnek elmondta, egyelőre nem hagyják el a területet, mivel nem kaptak igazolást arról, hogy az igazgatók a bérlők nevében járnak el. Amennyiben biztonsági őrökkel akarják majd eltávolítani őket, akkor nem állnak ellen fizikailag és átvonulnak egy közterületre. Egyébként Szávuly az, aki póttagja az Üzemi Tanácsnak, azzal kapcsolatban, hogy ő megsértené a sztrájktörvényt, elmondta, hogy "én nem sztrájkolok, épp tegnap kaptam új feladatot Papp Dánieltől, az éhségsztrájk nem akadályoz meg a munkám ellátásában, tehát nem jogellenes, amit teszek".

Nem engednek a nyomásgyakorlásnak

Az Üzemi Tanács vizsgálatot sürget

Az MTVA Központi Üzemi Tanácsa közleményben jelentette be, hogy hétfőn rendkívüli ülést tartott, amelyen úgy határozott, hogy részt kíván venni a Lomnici-ügy néven elhíresült eseménysorozat független kivizsgálásában. A munkában vezető szerepet vállal és együttműködne az MTVA, az MTI Zrt., az MTV Zrt. továbbá a Duna Tv Zrt. szakembereivel.

Mint írják, "fontosnak tartjuk, hogy mindenki számára egyértelműen kiderüljön, hogy a közmédia presztízsét ismét súlyosan romboló eseménysorozat mögött milyen okok és személyek állnak. A KÜT felajánlását az MTVA vezetésének is megtette, egyúttal szükségesnek tartja, hogy 24 órán belül kezdje meg a munkáját a vizsgálóbizottság.

A KÜT ugyanakkor arra kérte az éhségsztrájkoló kollégákat, hogy a vizsgálat idejére függesszék fel tiltakozó akciójukat.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap sajtóközlemény útján úgy reagált az MTV Kunigunda útjai épülete előtt éhségsztrájkra, hogy az az önmegvalósítás egy formája. Mint ismert, Nagy Navarro Balázs, Szávuly Aranka és Patakfalvi Sándor azért kezdett éhségsztrájkba, mert meglátásuk szerint az MTVA belső vizsgálata nem a valódi felelősöket büntette meg a kitakarásos Lomnici-tudósítás miatt.

A közlemény szerint az MTVA vezetése aggódik az éhségsztrájkolók egészségi állapotáért, és felajánlja orvosi szolgálatának segítségét a demonstrálóknak.

Az MTVA ugyanakkor felszólítja a demonstrálókat, hogy ne a Kunigunda utcai épület előtti területen folytassák az éhségsztrájkot, hanem az  épület B szárnyában, fűtött helyiségben.

"Mindemellett az MTVA vezetése annak a határozott álláspontjának kénytelen hangot adni, hogy semmilyen körülmények között nem engedhet, és nem enged az ilyen jellegű nyomásgyakorlásnak, hozzátéve, hogy a demonstrációnak nincs világos célja, valójában Nagy Navarro Balázs önmegvalósításának sajátos eszköze".

A közlemény szerint az MTVA egyetért a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége közleményében megfogalmazottakkal, miszerint "az éhségsztrájk lehetetlen eszköz", "az éhségsztrájk vállalhatatlan eszköz". A PHDSZ elnöke, Lázár András egyébként nemcsak ezt mondta hétfőn, hanem azt is, hogy szolidaritást vállal az éhségsztrájkolókkal, és követelik, hogy kezdődjön pártatlan vizsgálat a Lomnici-tudósítás miatt.

Nagy Navarro Balázs a Kunigunda utcai tv-székház előtt
Nagy Navarro Balázs a Kunigunda utcai tv-székház előtt
Fotó: Beliczay László

Antiszociális magatartás

Az alap szerint a konkrét ügyben elkövetett szakmai hibával egyáltalán nincs arányban a tiltakozásul választott eszköz. Az érintett dolgozók felelősségre vonása megtörtént, a sérelmet szenvedett fél is elfogadta a bocsánatkérést, és a maga részéről is lezártnak tekintette az ügyet.

"Az MTVA, mint munkáltató eddig is nagyfokú toleranciával viseltetett mindenekelőtt Nagy Navarro Balázsnak az elmúlt napokban és tegnap tanúsított, a Munka Törvénykönyvébe ütköző - vállalt szakszervezeti tisztségével ellentétes, olykor antiszociális - magatartásával szemben" - írják állásfoglalásukban.

Nagy Navarro Balázs tegnap - jogi jellegű ürügyek mögé bújva - megtagadta a munka felvételét. Ezért is és az elmúlt napokban tett kijelentései, valamint tanúsított magatartása miatt a munkáltatónak joga lenne a rendkívüli felmondás eszközével élve megszüntetni nevezett munkavállaló munkaviszonyát.

A munkáltatónak az a határozott meggyőződése, hogy Nagy Navarro Balázs a folyamatosan provokatív magatartásával azt szeretné elérni, hogy őt rendkívüli felmondással küldjék el, hogy a "sajtószabadságért vívott küzdelem" áldozata lehessen.

Az MTVA türelmet tanúsít, egyelőre nem él a rendkívüli felmondás eszközével, nem kíván mártírt faragni egy a mérlegelő képességét elveszteni látszó, a mértékadó szakszervezetek által is bírált eszközökkel nyomást gyakorolni kívánó, saját érdekeit képviselő szereplőből.

Nem beszéltek velük a sztrájkról

Kembe-Sorel csatlakozik az éhségsztrájkolókhoz

Kembe-Sorel Arthur az Indexnek elmondta, délután 4 órakor csatlakozik az éhségsztrájkolókhoz. Kembe-Sorel egyébként a második körös elbocsátási hullámban kapta meg a felmondásáról szóló előzetes értesítését, a riporter legutóbb a Duna2-n futó Éjjeli őrjáratnak dolgozott, melyről úgy tudja, hogy nemsokára megszüntetik.

A riporter, aki játszik a TV2 napi sorozatában, úgy nyilatkozott, hogy „már szóltam a Jóban Rosszban producerének a szándékomról, aki elengedett. Ez egy olyan történet, amelyről azt gondolom, hogy aki megteheti, az lépjen oda egy kicsit. Nem tartom normálisnak, hogy a 21. század Magyarországán vissza kell térnünk 1848-hoz, amikor újra kívánnunk kell a sajtó szabadságát és a cenzúra eltörlését. Január 3-ig ráérek erre az ügyre, legalább lemegy a sörhasam” – nyilatkozta Kembe-Sorel Arthur.

Az állítólagos munkamegtagadással kapcsolatban Nagy Navarro Balázs a Facebook oldalán ezt írja: "Nyomást próbálnak gyakorolni ránk. Hétfőtől Papp Dániel személyesen közölt döntése alapján Aranka nem készíthet többé riportot a Ma reggel és az MM magazinba, nekem pedig 15 perces összeállítás készítését ajánlották fel a magyar-szerb kapcsolatok legutóbbi két évtizedének alakulásáról.

Annyira izgultak, hogy amikor három másik képviselőjük jelenlétében elmondták a nagy bejelentést, még azt is elfelejtették közölni, hova szeretnék elhelyezni ezt a készülő "nagy művet", amihez a központi archívum böngészését javasolták. A kb. 10 perces munkajogi kioktatásuk után érdeklődve kérdeztem, hogy a Hír főszerkesztőség munkatársaként ugyan miért is akar utasítani egy teljesen más terület kinevezett vezetője (kisebbségi főszerkesztő)" - írja a tiltakozó.

Szávuly Aranka, aki szintén szombat délután óta éhségsztrájkkal tiltakozik az MTV előtt az Indexnek elmondta, sem Papp Dániellel, sem pedig Stein Róberttel folytatott megbeszélésükön egyetlen szóval sem hangzott el Lomnici Zoltán neve, vagy az éhségsztrájk, "még azt sem kérdezték meg, hogy hogy vagyunk", más szóval az MTVA hétfő reggelig megpróbált úgy csinálni, mintha ez a dolog nem is létezne.

Szolidaritási demonstráció készül

Egyébként Nagy Navarro Balázsnak és Szávuly Arankának már kikérőt írt az MTVA a szakszervezethez, mivel érintettek a második körös elbocsátási hullámban. A szakszervezet megfélelmlítésnek tartja az ügyet, ezért nem adta ki őket. Az ügyet az MTVA a Munkaügyi Bíróságon folytathatja.

A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete szolidaritási demonstrációt hirdetett a három éhségsztrájkoló mellett. Mint oldalukon írják, a VDSZ szervezésében és sok más szervezet csatlakozásában békés demonstrációt szerveznek csütörtök délutánra az MTV épülete elé.

A Független Rádiós Szakszervezet szintén szolidaritást vállalt hétfői közleményében az éhségsztrájkolókkal. Mint írták, "kérjük, hogy azonnal kezdődjenek érdemi tárgyalások és pártatlan vizsgálat után derüljön ki, hogy kik a felelősök a közmédia hitelességét rontó hamisításokért. Követeljük, hogy a műsorokban érvényesülhessen az alkotói szabadság és szerkesztői függetlenség".

A Parlament hétfői munkanapján szintén téma volt az egykori főbírót kiretusáló tudósítás, az LMP képviselője, Szabó Tímea az elmúlt másfél év egyik legdurvább jogsértésének nevezte az esetet. Az LMP-s képviselő felszólalása alatt frakciótársai egy-egy papírlappal eltakarták arcukat, hogy "megkönnyítsék az m1 Híradó szerkesztőinek dolgát és megkíméljék őket az utólagos retusálástól".

Mandur László, az MSZP képviselője, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának tagja közleményében szintén szolidaritásáról biztosította az éhségsztrájkolókat. Mint írta, "független szakértők és szervezetek bevonásával le kell folytatni a szükséges vizsgálatokat, mivel a Fidesz diktálta új médiaszabályzás után a magyar közmédia rendszere ma már sem politikai, sem szakmai kontrollal nem rendelkezik. Ezért minden belső vizsgálat eredménye enyhén szólva kétséges, megkérdőjelezhető"