Betiltották Iránban a Simpsons-játékokat

2012.02.08. 13:59
A Simpson család-sorozat mintájára készült játékoknak befellegzett Iránban: betiltották a régóta futó Fox-animáció bábuinak és játékainak árusítását. Superman és Spiderman maradhattak, mivel ők segítenek az elnyomottakon.

Ez háborút jelent!, kommentálta a hírt a sorozat executive producere, Al Jean, miután a Simpsons termékek árusítását feketelistára helyezte a gyerekek és fiatalok értelmi fejlődésével foglalkozó intézet, mivel véleményük szerint a nyugati kultúrát propagálják a fiatalok körében.

Valamennyi olyan baba be lett tiltva, aminek megkülönböztethető felnőtt nemi szerve van, vagy felnőtteket ábrázol, az intézet egyik vezetője, Mohammad Hossein Farjoo állítása szerint. Az intézet rendszeresen ellenőrzi a játékokat, a Barbie-t 96-ban tiltották be. Superman és Spiderman menekült csak meg a betiltás alól, mert bár amerikai filmekben szerepelnek, segítenek a hátrányos helyzetűeknek és pozitív értékrendet képviselnek.

Nemkívánatos játékok Iránban
Nemkívánatos játékok Iránban
Fotó: Brian Snyder

Farjoo még azt is hozzáteszi, hogy „a Simpson babák egy olyan animációs sorozat alapján készülnek, aminek bizonyos részeit még Európában és Amerikában is betiltották”. Hogy mely részek ezek, arra nem tért ki.

Az iráni vezetőket leginkább azok a babák irritálják, amik rövid ruhákat viselnek, hiszen az iráni nőktől elvárt az egész testet takaró, hosszú, bő ruházat. Hogy a Simpson-bábukkal mi volt a baj, nem egészen egyértelmű, hiszen ezek a babák anatómiailag elnagyoltak. Valószínűleg a sorozat üzenete provokálhatja Iránt, ami azért érdekes, mert nem sugározzák A Simpson családot, csak a parabolaantennával rendelkezők követhetik.

Pókember figura egy iráni játékboltban - a szuperhős maradhat
Pókember figura egy iráni játékboltban - a szuperhős maradhat
Fotó: Morteza Nikoubazl

Simpson család 1989-ben született és már 500. epizódja felé közelít. A jubileum február 19-én lesz. A mérföldkő epizódhoz a WikiLeaks alapítója, a szexuális visszaéléssel vádolt Julian Assange hangját is használják majd az alkotók.