Arab tavaszos fénykép nyerte a World Press Photo fődíját

2012.02.10. 16:08
Samuel Aranda spanyol fotós nyerte el a World Press Photo hagyományos nemzetközi sajtófotó-pályázat tavalyi évre vonatkozó fődíját az "arab tavasz" egyik jemeni tüntetése során készített fényképpel.

A sajtófotók versenyét koordináló amszterdami szervezet pénteken jelentette be, hogy a  Samuel Aranda spanyol fotós Yemenben készült képe kapta az idei nagydíjat. A  New York Times amerikai napilapban megjelent fotó azzal érdemelte ki az elismerést, hogy a térségben rendszerváltásokat elindító "arab tavasznak" egyszerre több arcát be tudta mutatni. A képen egy fátyolt viselő asszony sebesült ismerősét tartja karjában egy tavaly októberi jemeni tüntetés során.

 

A jemeni tüntetések nyomén lemondott Ali Abdalláh Száleh elnök, de idén januárban a parlament mentességet adott neki, és engedélyezte, hogy az Egyesült Államokba távozzon, elvileg gógykezelésre. A döntés miatt újabb tüntetések kezdődtek az országban, a demonstáról azt szeretnék elérni, hogy végezzék ki az egykori elnököt, és családtagait is állítsák a törvény elé.

A pályázaton 24 országból összesen 57 fényképet díjaztak. Ötezer főfoglalkozású sajtófotós összesen több mint százezer képpel pályázott. Egészen pontosan 5247 fotós 101 254 képét zsűrizték idén.

A World Press díjat 1955 óta osztja ki a Wolrd Press Photo alapítványa, amely egy  Hollandiában alapított független, nonprofit szervezet.  Az előző év hírfotóit bemutató kiállítást tavaly több mint negyvenmillióan látogatták meg a világ számos pontján, és többszázezer példányban kel el a fotókat tartalmazó album is. A díjjal tízezer eurós pénzjutalom is jár.