Normalizálódik a fővárosi lapterjesztés

2012.03.23. 13:31
Folyamatosan javítja lapterjesztési mutatóit a MédiaLOG Logisztikai Zrt. azokban a fővárosi kerületekben, ahol az alvállalkozók felmondása miatt megváltozott a terjesztés eddigi menete. Az elmúlt napok tendenciái szerint egy hét múlva már teljesen normalizálódik a helyzet, és visszaáll a régi rend.

Köő-Tóth Győző, a cég vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, felállítottak egy alternatív terjesztési hálózatot, amely minden nap jobb teljesítményt nyújt. Kezdetben az olvasók 30 százaléka nem kapta meg időben a lapokat, ami egy-két nap alatt 15 százalékra csökkent, míg hétfőre az arány 5 százalékra mérséklődik. Ezt követően napi 1 százalék javulást fognak elérni a tervek és tendencia alapján, és így egy hét múlva már várhatóan minden a régi rend szerint alakul, és mindenki időben megkapja a lapokat.

A problémát most leginkább az okozza, hogy az új terjesztőknek nincs minden házhoz kulcsuk, vagy bejutási kódjuk, amelyeket folyamatosan pótolnak. A vezérigazgató szerint a jogellenesen felmondott négy alvállalkozó ellen jogi eljárást kezdeményeztek, mert kárt okoztak a társaságnak, az olvasóknak és a lapkiadóknak.

A társaság csütörtökön közölte, hogy az elkövetkező néhány napban terjesztési problémák adódhatnak Budapest egyes kerületeiben, ami helyenként késést okozhat a lapkézbesítésben. A tájékoztatás szerint a terjesztési gondot az okozta, hogy szerződött alvállalkozóik egy része - a MédiaLOG álláspontja szerint jogellenesen - március 21-én délután felmondta szerződését. Az érintett kerületek: I., II., III., IV., V., VI., VII., XI., XII., XIII., XIV., XV.

A cég közlése szerint a MédiaLOG mindent megtesz, hogy a lehető legrövidebb időn belül a kézbesítés ismét zökkenőmentesen és a korábbi színvonalon történjen, az előfizetőnek a kimaradt lappéldányokat jóváírják. A MédiaLog Zrt. 2007. január 1-jétől foglakozik előfizetéses lapterjesztéssel. Honlapja szerint Magyarország legnagyobb ilyen jellegű szolgáltatást nyújtó cége, az országos napilapok 95 százalékát, az országos magazinok közel 40 százalékát juttatja el az előfizetőkhöz. Kézbesítői az ország 150 legnagyobb településén zömében reggel 7-ig kikézbesítik a lapokat.

A Napi Gazdaság által korábban közöltek szerint a cég 2007 decembere óta a Magyar Előfizetői Vagyonkezelő Kft. tulajdonában van, ezt a céget a Sanoma és a Ringier alapította, átmenetileg tulajdonos volt benne az IQ Press Lapkiadó Kft. is. A Magyar Előfizetői Vagyonkezelő Kft., és így közvetve a MédiaLog jelenleg is a Sanoma és a Ringier tulajdonában van, 70 százalékos részesedésével ez utóbbi a többségi tulajdonos. A MédiaLog árbevétele 2008-ban 9,7 milliárd, 2010-ben 7,9 milliárd forint volt. Tavalyelőtt 10,4 millió forint adózott nyereséget ért el.